Nad garážami na Uršulínskej chce ich majiteľ stavať, v hre sú tri varianty

4.10.2006
Páčil sa vám článok?

Majiteľ podzemných parkovacích garáží na Uršulínskej ulici, akciová spoločnosť PPG, uvažuje o tom, že priestor nad garážami zastavia. Pripravené sú tri varianty možnej výstavby v tomto priestore.

Na parcele za kostolom a kláštorom františkánov istý čas bolo detské ihrisko. Začiatkom 90. rokov tu postavili podzemnú parkovaciu garáž a vtedy boli odstránení všetky prvky dokumentujúce históriu. „Aj keď tento priestor nikdy nebol zastavaný, dnes už neexistuje historický dôvod, aby ostal nezastavaný,“ povedal nám architekt Peter Beňuška, jeden z autorov štúdie riešiacej výstavbu na parcele.

Garáže vlastní spomenutá akciová spoločnosť, pozemok nad nimi patrí cirkvi, resp. rádu františkánskych bratov. Potenciálny investor už rokoval s rádom františkánskych bratov a výsledkom bolo zistenie, že je tu možnosť určitej spolupráce, keďže by potreboval pomoc pri údržbe a rekonštrukcii svojich nehnuteľností.

Zamýšľaná stavba je navrhnutá v troch variantoch, ktoré majú spoločné to, že prízemie je v maximálnej miere otvorené pre verejnosť a zastavaná je len malá časť plochy pozemku. Na nezastavanej časti pozemku - za Hlavnou poštou - by mohlo vzniknúť námestie, na ktorom by mohla byť fontána s vodnou plochou alebo zeleň a pamätník prenasledovaným kňazom a rehoľníkom.

Prvý variant predstavuje objekt, ktorý by v nadzemnej časti - na prvom až treťom a štvrtom, ustúpenom poschodí slúžil ako mestská galéria moderného umenia, ktorú mesto zatiaľ nemá.

Druhý variant ráta s tým, že novopostavená budova by mohla slúžiť ako mestský archív. Mestský archív sa stále sťahuje, nemá vlastné priestory a o ich potrebe sa hovorí už vyše dvadsať rokov. Výhodou by bola bezprostredné blízkosť budovy magistrátu. Samozrejme, objekt by bol inak dispozične riešený než v prvom variante.

Tretí variant vychádza z predpokladu, že poschodia by boli riešené ako administratívne priestory, ktoré by v prípade, že by ich využíval magistrát, mohli byť priamo prepojené s budovou Novej radnice. Krídlo budovy magistrátu orientované do Uršulínskej ulice je riešené tak, že má na každom podlaží chodby, ktoré by sa len predĺžili do susednej novopostavenej budovy - tá by sa tak stala vlastne prístavbou Novej radnice.

„Architektonický koncept všetkých troch variantov je dostatočne variabilný, takže je možné aj zmiešané využitie objektu,“ uviedol P. Beňuška. „Na prízemí a prvom poschodí by mohla byť galéria, na vyšších poschodiach archív alebo kancelárie magistrátu.“

Zeleň, ktorá je na parcele v súčasnosti, je neprístupná, ľudia sa k nej nedostanú. Druhý variant preto ponúka vytvorenie niekoľkoposchodovej zelenej brány, na ktorej by bola zeleň umiestnená vertikálne. Tretí variant navrhuje plastickejšie stvárnenie budovy, ktorá má oblúkový pôdorys - otvára viac pohľadov na apsidu františkánskeho kostola a korešponduje s oblým nárožím Hlavnej pošty. Prvý variant (mestská galéria) ráta s prvkom pamätníka prenasledovaným kňazom a rehoľníkom a s „Múrom nárekov“. Malo by ísť o pietne miesto so stenou zo štruktúrovaného lomového kameňa, kde by sa mohli odkladať odkazy a želania podobne ako pri Múre nárekov v Jeruzaleme.

Páčil sa vám článok?