Tip od Kamily na cyklovýlet v Rakúsku: Pri Neziderskom jazere nájdete krásne vinohrady, upravené dedinky a čarovnú prírodu

28.4.2024
0

Zdroj: Igor Shepel

Páčil sa vám článok?

Rady, kam sa vybrať na cyklovýlet od toho najpovolanejšieho. Bratislavčanka Kamila Černáková sa cyklistike venuje viac ako desať rokov, denne prejde na bicykli od 120 do 160 kilometrov. Medzi jej obľúbené miesta patria i cyklotrasy v susednom Rakúsku v krajine Burgenland, ktoré sú na skok od Bratislavy. S čitateľmi Bratislavských novín sa rozhodla o svoje skúsenosti podeliť a dať všetkým pár dobrých tipov, kam sa vybrať na cyklovýlet do Rakúska.

Prvá cyklotrasa, ktorú Kamila Černáková odporúča, je okruh okolo Neziderského jazera (Neusiedler See). Pokiaľ ide o prevýšenia, trasa je vhodná i pre začiatočníkov. Celý okruh však meria 115 kilometrov, začiatočníci by si preto výlet mali rozvrhnúť na dva dni. Ubytovať sa tu však nie je najmenší problém, naopak, okolie trasy je lemované penziónmi a kempami. Na túto trasu je najlepšie vyraziť od mesta Neusiedl am See. Dostanete sa doň buď cez hraničný priechod Berg alebo priechod Kittsee smerom na Parndorf a to cez dedinky Gattendorf a Neudorf bei Parndorf a z Parndorfu pôjdete priamo na Neusiedl am See. Pre začiatočníkov je lepšie doviezť si bicykle na miesto autom, ale už len mierne pokročilí cyklisti nemôžu mať problém prísť priamo do Neusiedl am See na bicykloch. Z Petržalky je to niečo cez 30 kilometrov.

"Cyklotrasa B10 okolo Neusiedlerského jazera vedie aj cez Maďarsko a cyklisti sa môžu tešiť na krásne vinohrady, polia a pekne upravené rakúske historické dedinky s vínnymi pivnicami ako Purbach, Breitenbrunn, Rust a Mörbisch. Aj kvôli nim a krásnej faune a flóre zaradilo UNESCO Národny park Neusiedl medzi svoje kultúrne dedičstvo," približuje Kamila.

Zdroj: Google Maps

Cyklotrasa okolo Neusiedlerského jazera.

Môžete prejsť buď okolo celého jazera, teda časť trasy aj cez Maďarsko, alebo si môžete cestu skrátiť plavbou cez jazero trajektom z Rustu (mestečka bocianov) do Illmitzu alebo opačne.

FOTOGALÉRIA (Neusiedler See alebo Neziderské jazero):

"Zastaviť sa oplatí v meste operiet a hudobných slávností - Mörbischi. Počas horúcich letných dní dobre padne osviežiť sa na plážach v Neusiedl am See alebo Podersdorfe, ktorý ponúka výhľad na krásny maják. Trasa nemá žiadne prevýšenia a je okrem pár kilometrov na maďarskej strane dobre vyasfaltovaná, ale treba sa pripraviť na to, že pri jazere takmer vždy fúka. Cyklisti môžu načerpať sily alebo v prípade viacdňového výletu si aj vychutnať krásny západ slnka a kulinárske špeciality v početných Heurigen, teda tradičných domácich reštauráciách v sedliackych domoch s vínnou tradíciou," dodáva Kamila.

FOTOGALÉRIA (Kamila Černáková pri Neziderskom jazere):

Bonusom tejto cyklotrasy teda je, že je vybavená občerstvovacími zastávkami v podobe reštaurácií a bufetov priateľských pre cyklistov, ako aj vstupmi na pláž a storchenkempami v Podersdorfe, Mörbischi a Neusiedl am See.

Zdroj: Vlasta Bolehradski

Kamila najazdí denne od 120 do 160 kilometrov.

Kamila Černáková pracuje ako projektová manažérka v telekomunikačnej zahraničnej spoločnosti, ktorej klientmi sú veľké, prevažne európske firmy. S cestnou cyklistikou začala až neskôr popri zamestnaní, keď cítila potrebu rozhýbať sa zo sedavého štýlu práce.

Rozhovor s Kamilou Černákovou si mlôžete prečítať tu:

​V najbližších dňoch vám s Kamilou predstavíme ďalšie nádherné cyklotrasy v susednom Rakúsku kúsok od Bratislavy.

​(ms)

Páčil sa vám článok?