Páči sa vám? Ružinov zdobí nový murál, je odkazom na album rapera Gleba

4.5.2024
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Bratislavský Ružinov zdobí nový murál, teda veľká nástenná maľba. Obraz mladého muža, ktorý sedí na paneláku, je neprehliadnuteľný a my sme o tomto diele zisťovali viac.

Nový murál sa nachádza na jednom z panelákov na Exnárovej ulici, ale uvidíte ho už z Ružinovskej, zhruba na úrovni zastávky Súmračná. A na čo obraz mladého muža sediaceho na paneláku odkazuje?

Hoci sa mestská časť Ružinov v minulosti finančne spolupodieľala na podobnej výzdobe (išlo najmä o veľké maľované - sprejované nápisy niektorých ulíc, ktorých tvorbu Ružinov na základe žiadosti obyvateľov finančne podporil), v tomto prípade, ako nám potvrdil vicestarosta Martin Patoprstý, sa dielo miestneho úradu netýka, vzniklo však so súhlasom vlastníkov bytov tohto domu.

Zdroj: ms

Nový murál na Exnárovej.

Murál na Exnárovej je totiž odkazom na nový album rapera Gleba Dlhá cesta domov, ktorý v týchto dňoch vychádza. Ide o iniciatívu samotného interpreta, ktorý práve v  časti Pošeň, o niekoľko domov ďalej, žije. Tento murál ja vlastne kópiou alebo skôr ďalšou umeleckou interpretáciou coveru nového albumu. Maľbu na stene vytvorila už v Bratislave dobre známa dvojica street artových a grafity umelcov WallDesign. Tí už realizovali niekoľko murálov aj v Ružinove, no známe je aj ich výzdoba ihrísk v Petržalke. Dostali možnosť predviest svoje umenie aj vo svetových metropolách. "Gleb nám dal predlohu, ktorú vytvoril fotograf Lousy Auber," prezradili pre Bratislavské noviny chlapci z WallDesign. Práce na stene im v tomto prípade zabrali šesť dní. Ako dodali, murál však nie je presnou kópiou predlohy, teda fotografie, do maľby vložili vlastné prvky a štýl, pridali napríklad veľké G. V súčasnosti už pracujú na ďalšom podobnom projekte, ale ide už o ich iniciatívu. V rámci festivalu Creative Streets na sídlisku KVP v Košiciach robia aktuálne na Starozagorskej ulici portrét speváčky Tiny. Tá totiž práve na tomto sídlisku vyrastala.

FOTOGALÉRIA:

Interpret Gleb Veselov (31) známy ako Gleb je v súčasnosti medzi mladými ľuďmi mimoriadne populárny. Je pôvodom z Ruska (narodil sa v meste Piatigorsk), žije v bratislavskom Ružinove. Nový murál vyvolal diskusiu aj v samotnom Ružinove, na sociálnej sieti na stránke Echo Ružinovčanov. "Videla som to už v procese a vravím si, že fajn, určite lepšie ako staré fádne paneláky," konštatuje napríklad Veronika. "Pefektný street art. Presne niečo takéto patrí do mesta a na sídliská. Bodaj by takých bolo viac," myslí si Juraj. "Mne ako študovanému výtvarníkovi sa to nepáči a dokonca tvrdím, že by mal existovať odborný manuál, ktorý by usmernil farebnosť a celkovú estetiku fasád. Som rada, že ani neviem, kde to je, čiže to nie je v mojom okolí. A aj grafity sa dá spraviť vkusne a vhodne k danému priestoru, viď západné krajiny. Toto je hrozný diletantizmus," hodnotí zas Iva.

Ďalšie dielo od uznávaých grafity umelcov z WallDesign, obrovského hlodavca, nájdete neďaleko na Ostredkoch. Viac o muráloch v Ružinove si môžete prečítať tu:

​(ms)

Páčil sa vám článok?