Zaujalo nás: Budú sa aj takto po novom označovať bratislavské ulice?

29.1.2023
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

"To je nejaká novinka v označovaní ulíc? Takto budú postupne namaľované aj názvy ďalších ulíc v Bratislave?" opýtal sa nás čitateľ, ktorý si na paneláku v Ružinove všimol veľké umelecké vyobrazenie názvu Radarovej ulice. Zisťovali sme viac.

Ako nám prezradil vicestarosta Ružinova Martin Patoprstý, veľký nápis sa na Ostredkoch neobjavil náhodou, ale očakávať,  že sa s takýmito maľbami teraz roztrhne vrece, určite nemôžeme. 

"Prvotná iniciatíva prišla od aktívnych obyvateľov, ktorí mali zrejme od nejakých infantilných sprejerov počarbanú aj hanlivými výrazmi fasádu domu. A tak využili možnosť zapojiť sa do dotačného programu mestskej časti a prezentovali projekt, ktorým by svoje bydlisko skrášlili," vysvetlil nám Patoprstý.

Zdroj: ms

Že ste na Radarovej, spoznáte už zdiaľky. 

Obyvatelia Ružinova totiž mohli do 13. marca minulého roka požiadať o komunitné dotácie pre rok 2022. Na tento účel vyčlenil Ružinov 105-tisíc eur, ďalších 45-tisíc putovalo na rozvojové dotácie. O dotáciu požiadalo aj Spoločenstvo vlastníkov bytov a nebytových priestorov Radarová 2-16 a stalo sa jedným z 50 subjektov, ktorým peniaze schválili.  Konkrétne obyvatelia Radarovej dostali po vyhodnotení komisiou z požadovanej sumy 4920 presne 4000 eur.

Zdroj: ms

"Z jednej strany domu je nápis Radarová aj s radarom typickým pre všetky vesmírne ulice na Ostredkoch. Z druhej strany sa nachádza fasáda, ktorá prináleží k parku Ostredky, a tá je zas vyzdobená peknými pestrofarebnými kvetmi a zapadá do konceptu sídliska," priblížil vicestarosta.

Zdroj: ms

Druhá strana bytovky na Radarovej. 

Samotné práce realizovala známa dvojica špičkových street artových a grafity umelcov WallDesign. Títo chalani dostali možnosť predviest svoje umenie aj vo svetových metropolách, ich diela zdobia viaceré bratislavské ihriská či budovy. 

Zdroj: ms

Podobné značenie ulice sme si všimli aj vedľa, na Kozmonautickej.

Ďalšie ich dielo, obrovského hlodavca, nájdete kúsok od Radarovej, taktiež na Ostredkoch. V tomto prípade však išlo o zákazku od známej firmy vyrábajúcej ponožky. "Hľadala murál (veľkoplošnú maľbu na stenu - pozn. red.), ktorý by niečo reprezentoval, predstavoval. Nie iba firmu, ale aj isté umenie. Celé to financovala firma, mestskú časť to nestálo ani euro. Je to zároveň taký ekologický, edukatívny  koncept. Keď je strom pred budovou pekne rozkvitnutý, tak ten hlodavec ho vlastne polieva," priblížil Patoprstý. Murál samozrejme vznikol so súhlasom mestskej časti a obyvateľov bytovky.

Zdroj: ms

Hlodavec v parku Ostredky polieva strom.

Je teda jasné,  že ďalšie podobné vyobrazenia názvu ulice, ako majú na Radarovej, pribúdať veľmi nebudú,  i keď vylúčiť sa to nedá. 

"Ak budeme tento rok vypisovať dotačný program, čo závisí od finančných možností, a ľudia si podajú pekné projekty na skrášlenie okolia, určite budem hlasovať za a rád to podporím," dodal Patoprstý. 

Zdroj: ms

Murál v parku Ostredky.

Ako nám prezradili chlapci z WallDesign, počas zimy sa venujú práci v interiéroch. Ich nové diela sa v prípade záujmu môžu objaviť v uliciach Bratislavy tak okolo apríla. Necháme sa prekvapiť,  čo to bude.

(ms)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie