Z bratislavského lesoparku na Železnej studničke zmizne ďalšia ruina

4.5.2024
0

Zdroj: Magistrát

Páčil sa vám článok?

Vyčistiť bratislavský lesopark od ruín starých nefunkčných objektov je dlhodobým úsilím vedenia mesta aj organizácie Mestské lesy. I keď túto snahu do značnej miery ovplyvňuje fakt, že ruiny sú vo vlastníctve súkromníkov alebo štátu, predsa len sa darí v téme napredovať. Dôkazom je aj najnovšia dohoda mestských a štátnych lesov, vďaka ktorej z lesoparku zmizne ďalšia ruina. Viac nám prezradil hovorca magistrátu Petr Bubla.

Najznámejšou vstupnou bránou do bratislavského lesoparku je Železná studnička, kde sa za posledné roky zrealizovalo viacero projektov a úprav s cieľom spríjemniť pobyt návštevníkom v tomto priestore. Túto rekreačnú a historickú lokalitu však zároveň už roky špatia viaceré ruiny starých budov. Tie predstavujú aj potencionálnu developerskú výstavbu a následnú automobilovú dopravu v lokalite, čo je v priamom rozpore s rekreačným zameraním Mestských lesov.

Najväčším z takýchto objektov je rybárska reštaurácia, neslávne známy, roky chátrajúci skelet vedľa budovy Mestských lesov Bratislava. Sú tu však aj ďalšie, drobnejšie stavby, ako napríklad stará lesná správa pri kaplnke na druhom rybníku, známa aj pod názvom „hotel Verona“. A práve tento objekt vo vlastníctve štátnych Lesov SR bude už do pár dní minulosťou.

„Na základe dohody s hlavným mestom sme zrušili prenájom objektu starej lesnej správy súkromnej spoločnosti a túto budovu zbúrame,“ uviedol Radomír Nečas, riaditeľ OZ Karpaty, Lesy SR š.p. Búracie práce začnú od pondelka 06. mája 2024 a mali by trvať približne štyri týždne. V dotknutom priestore bude počas prác obmedzený pohyb pre turistov.

Zdroj: Magistrát

Hotel Verona na Železnej studničke.

„Po odstránení ruín by sme na tomto mieste radi vytvorili plochu pre rekreačné využitie. Okrem toho plánujeme počas roka opraviť aj vybrané dlhšie úseky lesných ciest, ktoré zároveň slúžia ako cyklotrasy a turistické trasy, čím sa zvýši komfort návštevníkov pohybujúcich sa po nich. Postupne pribudnú na rôznych miestach aj viaceré prvky dreveného mobiliáru ako altánky a lavičky. Budú tiež obnovené a doplnené striešky na lesných studničkách,“ doplnil R. Nečas.

Všetky chátrajúce opustené budovy v priestore bratislavského lesoparku vlastnia súkromné subjekty alebo štát, čo do značnej miery komplikuje ich odstraňovanie. Postupne však hlavné mesto v spolupráci s Mestským lesmi hľadá riešenia tejto situácie.

FOTOGALÉRIA:

„Zo Železnej studničky už v minulosti zmizla stará schátraná reštaurácia „Snežienka“, odstránené boli zvyšky objektu bývalého školiaceho strediska ministerstva vnútra a pracujeme na tom, aby nasledovali ďalšie. Verím, že v rokovaniach s majiteľmi týchto budov budeme úspešní a postupne sa nám podarí vyčistiť náš lesopark od škaredých a nebezpečných ruín. Chceme naďalej systematicky pracovať na tom, aby sa z lesoparku stal najlepší prírodný rekreačný areál v regióne,“ uzavrel námestník primátora, Jakub Mrva.

(ms)

Páčil sa vám článok?