Zisťovali sme: Je mesto pripravené na možnú inváziu komárov?

30.1.2020
Komáre

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Jednou z oblastí, ktorú minulý rok mesto nezvládlo podľa jeho predstáv, je minuloročná invázia komárov. Primátor sľúbil do budúcna podstatne účinnejšie riešenie situácie aj tým, že sa jeho riešením začnú zaoberať aj skôr. Ako chce mesto postupovať?

Mesto minulý rok deklarovalo, že sa nevydá cestou chemického postreku, ktorý má negatívne dopady aj na zdravie človeka a ostatných živočíchov. "Mesto má vysúťaženého dodávateľa na aplikáciu biologického dezinsekčného prípravku proti komárom (BTi), ktorý je účinný proti larvám komárov, ale na rozdiel od chemického postreku ide o šetrný, nechemický spôsob, ktorý nie je rizikom ani pre zdravie ľudí ani pre ostatných živočíchov," tvrdil v júni minulého roka primátor Matúš Vallo. 

Mesto minulý rok síce malo vysúťaženého dodávateľa na aplikáciu tohto prípravku, ale nemalo spracovaný monitoring liahnisk, pretože to istý čas trvá. Zisťovali sme, či už na magistráte, ľudia, ktorí sú zodpovední za tento problém, aktuálne podnikli nejaké kroky súvisiace s týmto prípadom. 

"Na rok 2020 pripravujeme projekt plošného monitoringu potenciálnych liahnísk komárov na území mesta, ktorý zabezpečí sledovanie liahnísk komárov, s informáciou o čo najpresnejšom počte lariev a určení vývojového stupňa larválneho štádia v jednotlivých liahniskách. Monitoring umožní, aby bol následne efektívne použitý dezinsekčný postrek proti larvám komárov (biocídny biologický prípravok na báze BTI), "informoval o plánovanom postupe banoviny.sk hovorca magistrátu Peter Bubla.

Mesto sa inšpiruje aj postupom napríklad susedného Rakúska či iných krajín, podľa jeho slov sú prostriedky na báze BTI sú úspešne využívané napríklad aj v prihraničných oblastiach dolného Rakúska.

Kalamita komárov: Odborník prezrádza zaujímavosti, ktoré ste asi nevedeli

Komáre sú v Bratislave momentálne asi témou číslo jeden. Magistrát sa chystá pre ich veľký počet monitorovať ich liahniská, kde by ekologicky vhodným prípravkom zlikvidoval ich larvy. Má to však ešte význam? K téme komáre sme oslovili docenta Tomáša Derku, spoluatora a koordinátora projektu Monitoring liahnisk komárov v Bratislavskom samosprávnom kraji, vedúceho Katedry ekológie Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského, ktorý sa venuje ekológii vodných tokov a vodnému hmyzu

"Terénny prieskum sa bude robiť od 01.03.2020 do 30.09.2020, najmä v záplavových územiach riek Dunaj, Malý Dunaj, Morava, ale aj v niektorých chránených územiach a v mnohých iných častiach mesta, napr. Ovsište, Zrkadlový háj, Horský park, lesoparky, kde sa môžu vytvoriť potenciálne liahniská, " spresnil Bubla.

Okrem toho zároveň mesto pripravuje rokovania o možnej spolupráci s Bratislavským samosprávnym krajom za účelom dohody o spoločnom a efektívnom postupe pri regulácii komárov.

Ten už spustil program Regulácia komárej populácie, ktorý dovoľuje obciam žiadať o 4000 eur pri 15-percentnom spolufinancovaní. Informovala o tom tento týždeň hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja Lucia Forman. Obce na Záhorí môžu žiadať o takmer 30.000 eur na ekologický boj s komármi. Žiadosti môžu posielať ešte do konca januára prostredníctvom Bratislavskej regionálnej dotačnej schémy.

BSK tvrdí, že v rámci ekologických opatrení už v minulom roku pristúpila k biologickej regulácii komárov. "Nie sme zástancami chemických postrekov, ktoré ničia nielen živé komáre, ale všetku prírodu naokolo. Preto sme vypracovali Monitoring potenciálnych liahnísk komárov a biologická látka Bti je aplikovaná priamo v rizikových lokalitách a priamo na larvy," spresnil predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba. Ako tvrdí, starostom dali tento rok možnosť uchádzať sa o dotácie, ktoré im boj s komármi uľahčia.

(nc)

Páčil sa vám článok?