Obce na Záhorí sa môžu hlásiť o podporu na ekologický boj proti komárom

28.1.2020
0

Zdroj: BSK

Páčil sa vám článok?

Obce na Záhorí môžu žiadať o takmer 30.000 eur na ekologický boj s komármi. Žiadosti môžu posielať ešte do konca januára prostredníctvom Bratislavskej regionálnej dotačnej schémy.

Program Regulácia komárej populácie dovoľuje obciam žiadať o 4000 eur pri 15-percentnom spolufinancovaní. TASR o tom informovala hovorkyňa Bratislavského samosprávneho kraja Lucia Forman.

BSK tvrdí, že v rámci ekologických opatrení už v minulom roku pristúpila k biologickej regulácii komárov. "Nie sme zástancami chemických postrekov, ktoré ničia nielen živé komáre, ale všetku prírodu naokolo. Preto sme vypracovali Monitoring potenciálnych liahnísk komárov a biologická látka Bti je aplikovaná priamo v rizikových lokalitách a priamo na larvy," spresnil predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba. Ako tvrdí, starostom dali tento rok možnosť uchádzať sa o dotácie, ktoré im boj s komármi uľahčia.

Do piatkovej (31. 1.) polnoci je otvorená výzva na podporu životného prostredia a rozvoja vidieka na rok 2020 Bratislavskej regionálnej dotačnej schémy. Obce Vysoká pri Morave, Zohor, Záhorská Ves, Suchohrad, Gajary, Veľké Leváre a Malé Leváre sa môžu uchádzať o 28.000 eur (4000 eur pre každú obec) na aplikáciu biologického prípravku pre reguláciu počtu komárov. Miera spolufinancovania obcí je 15 percent a tieto prostriedky môžu byť použité len na náklady spojené s aplikáciou biologickej látky. Obce sa môžu uchádzať o dotáciu na webovej stránke brds.sk.

Liahnisko komárov:

Zdroj: BSK

(TASR)

Páčil sa vám článok?