Polícia upozorňuje seniorov: Podvodníci majú pripravené viaceré legendy, aby od nich vymámili peniaze

20.2.2021
seniori polícia

Zdroj: Facebook Polícia SR_Bratislavský kraj

Páčil sa vám článok?

Seniori vkladajú na cudzie účty veľkú sumu peňazí. Podľa vyjadrenia polície ide o neobvyklé operácie a podvodoch na tejto zraniteľnej skupiny obyvateľstva.

"Seniora oslovia so zámienkou, aby v ňom vyvolali pocit, že jeho blízky potrebuje pomoc a takto od neho vylákajú peniaze," konštatuje polícia s tým, že štandardne buď na predstieranú operáciu rodinného príslušníka alebo jeho nevyhnutné ošetrenie v nemocnici, za ktoré je potrebné zaplatiť. Celoživotné úspory seniora potom nekončia na skutočný zdravotnícky zákrok, ale na účte prefíkaného podvodníka.

Polícia preto vyzýva seniorov, aby nevyberali svoje finančné úspory pre cudzie osoby zo svojich účtov alebo vkladných knižiek a nedávali peniaze osobám, ktoré nepoznajú, ani nevkladali svoje úspory na účty osôb, ktoré ich kontaktovali telefonicky pod legendou "vnuk v núdzi"  a skutočnosti uvádzané v telefonickom rozhovore s neznámou osobou si ihneď overili u svojich príbuznych alebo iných osôb, ktorým dôverujú. V týchto prípadoch alebo v prípadoch, kedy vzniká podozrenie z podvodného konania, ihneď kontaktovali Policajný zbor na čísle 158.

"Policajti skupiny prevencie v rámci Bratislavského kraja venujú upozorňujú seniorov na legendy podvodníkov či už prostredníctvom vývesných tabuľ alebo osobne cestou do kostola či obchodu," dodala na záver polícia.

 (nc)

Páčil sa vám článok?