Čo poviete na takéto vylepšenie? Okolie jazera v Petržalke je opäť zelenšie

23.4.2024

Zdroj: MČ Petržalka

Páčil sa vám článok?

Zmena, ktorá poteší nielen Petržalčanov. Ak sa dnes vyberiete k Veľkému Draždiaku od Antolskej ulice, niekdajšiu divokú lúku nespoznáte. Samospráva potvrdila, že chystá aj ďalšie úpravy v okolí tohto obľúbeného jazera.

Nový zelený trávnik pri Draždiaku zo strany Antolskej je pokračovaním úspešného projektu bratislavskej mestskej časti Petržalka, v rámci ktorého už vlani pribudli prvé zelené pásy, a to v úseku pri bufete Šutrovka. „Vybrali sme si ho preto, lebo táto lokalita je počas hlavnej sezóny jedna z najfrekventovanejších, a okrem toho môžeme zabezpečovať pravidelnú závlahu trávnika z neďalekej studne,“ priblížila hovorkyňa mestskej časti Mária Halašková.

Projekt sa podľa jej slov osvedčil z funkčného aj estetického hľadiska, samospráva naň mala pozitívnu spätnú väzbu od návštevníkov, a tak v tomto roku pokračuje s rozširovaním trávnika do iných častí v okolí Veľkého Draždiaka. „Kladenie trávy aj tentoraz prebieha pod taktovkou zamestnancov petržalskej údržby, a to na pozemku s rozlohou približne 1 500 štvorcových metrov. Ide o dlhodobo zanedbanú plochu v blízkosti bufetu Barracuda,“ doplnila hovorkyňa.

Zdroj: ac

Pribudol i nový chodník, ktorým sa pohodlne dostanete do areálu.

V rámci revitalizácie plochy pri bufete Barracuda mestská časť vybudovala i nový dlažobný chodník vedúci k nemocnici Antolská, aby peším a cyklistom umožnili komfortnejší a bezpečnejší prístup do a z areálu Draždiaka. Po silnejších dažďoch sa tam totiž hromadila zrážková voda a tvorilo blato.

Samotnému položeniu trávového koberca predchádzali terénne práce – zarovnanie pozemku či valcovanie pôdy, aktuálne prebiehajú dokončovacie práce. V pláne sú tiež úpravy ďalších miest pri Draždiaku, ktoré má mestská časť vo svojej správe. „Najbližšie príde na rad úsek v okolí nášho Športového areálu Draždiak (cca 400 m² ), ktorý mestská časť odkúpila a čiastočne revitalizovala a ktorý už slúži verejnosti. Neskôr na jeseň príde na rad zatrávňovanie ďalších pobrežných častí jazera – smerom od bufetu Šutrovka k bufetu Barracuda,“ spresnila Mária Halašková.

Zdroj: MČ Petržalka

​O trávnik sa aj tentoraz postarali zamestnanci petržalskej údržby.

Do budúcna by mestská časť chcela osadiť v areáli Draždiaka ďalšie sociálne zariadenia a vybudovať pevný chodník, ktorý by okrem peších a cyklistov mohli v prípade potreby využívať aj vozidlá, napríklad pracovníci údržby pri orezoch drevín alebo pri vyprázdňovaní smetných nádob.

Zdroj: MČ Petržalka

​Práce sú už takmer hotové.

„Draždiak, ktorý je svojou primárnou funkciou rybársky revír, sa tak postupne snažíme pretvoriť aj na zelené kúpalisko s kvalitnými službami a vybavením. Samozrejme, v rámci vlastníckych a zákonných možností, pretože nie všetky pozemky v okolí jazera sú v našej správe,“ pripomenula hovorkyňa petržalskej mestskej časti.

(ac)

Páčil sa vám článok?