FOTO Dojímavý okamih: Medveď Félix vymenil v Zoo Bratislava po desiatkach rokov malý betónový výbeh za lesík a trávu

19.4.2024
0

Zdroj: Tomáš Hulík, zoo Bratislava

Páčil sa vám článok?

Veľká chvíľa konečne nastala. Jeden z najznámejších obyvateľov bratislavskej zoologickej záhrady, 27-ročný medveď Félix, prvýkrát v živote vymenil malý betónový výbeh za nový priestor - lesík a trávičku.

Félix sa narodil a prežil celý život v Zoo Bratislava. Jeho 60-ročný výbeh (úvodná fotografia) patril v čase výstavby medzi moderné priestory, no už nespĺňa súčasné požiadavky na chov zvierat. Félix však v živote nič iné neskúsil, zmenilo sa to až dnes. 

Félixa však nepremiestnili do nového výbehu, vymysleli to inak. Jeho potrebám prispôsobili susedný výbeh, lesík, ktorý prepojili so starým výbehom tunelom. Tento postup odporúčali pracovníkom zoologickej záhrady aj odborníci na medvede v Rakúsku, ktorí sa venujú medveďom zo zlých podmienok. Félix totiž nič iné ako svoj betónový výbeh nepoznal.

"Félix je pomerne bojazlivý jedinec a každú zmenu vo svojom obydlí kontroluje. Pokiaľ podľa neho nie je všetko v poriadku, odmieta opustiť svoj brloh. Presun na úplne nové miesto by, podľa našich zoológov a chovateľov, mohol byť pre neho šokom s následnými zdravotnými problémami," uviedla v minulosti zoo. 

A tak teraz bolo len na ňom, kedy sa sám vydá do nových priestorov. No Félix naozaj netušil, že existuje aj niečo iné ako starý výbeh, a tak sa celé týždne nedialo nič.  Zlomový deň prišiel až dnes.

Zdroj: ZOO Bratislava

Félix v novom výbehu. 

"Na tento moment sme dlho čakali! Po skoro dvoch mesiacoch od otvorenia výbehu sa Félix odvážil na poriadnu špacírku. Betón vystriedala trávička, kosodrevina a čučoriedky. Od dojatých chovateliek až po zvedavých návštevníkov všetci vidia, že aj malé krôčiky nášho medveďa znamenajú obrovské kroky bratislavskej zoo," informovala zoologická záhrada na sociálnej sieti. 

Ako vidno na zverejnených záberoch, Félix sa vo svojom novom, väčšom životnom priestore pokojne poprechádzal.

Zdroj: ZOO Bratislava

Félix v novom výbehu. 

O vybudovaní úplne nového výbehu pre Félixa sa hovorilo dlhé roky. V januári 2022, keď záhradu dočasne viedol známy zoológ Tomáš Hulík, avizovali začiatok prác na výbehu ešte v priebehu roka. Tento nový výbeh mal byť veľký ako dve futbalové ihriská.

Zdroj: ZOO Bratislava

Félix v novom výbehu. 

Vo februári 2023 bolo zas všetko inak, staronová a dnes už opäť bývalá riaditeľka zoo Júlia Hanuliaková oznámila, že vybudovanie úplne nového výbehu nie je v silách záhrady. Rozhodli sa preto Félixa presťahovať do dovtedajšieho výbehu pre vlkov (tie mali presťahovať), čo malo byť rýchle a oveľa menej nákladné riešenie. Malo sa tak stať ešte v máji, no nestalo sa a Félix naďalej  zostával vo výbehu, kde prežil celý život. 

Počas víkendu vás čaká v zoo bohatý program 

Aj tento rok bude Zoo Bratislava súčasťou celomestského podujatia Bratislavské mestské dni. Počas víkendu 20. - 21. 4. čaká na návštevníkov bohatý program s príležitosťou bližšie spoznať fungovanie zoo. Vstup do zoo zostáva aj počas víkendu spoplatnený.

Program na sobotu a nedeľu

10.00 h - 16.00 h Vzdelávací ostrov (výbeh plameniakov)
• Výstava preparátov
• Triedenie odpadu, pripomenutie si DŇA ZEME s témou PLANÉTA vs. PLASTY
• Ukážka akvárií – čistá vs. špinavá voda
• Ukážka veterinárnych pomôcok
• Operácia plyšových zvierat
• Výstava predmetov, ktoré zamestnanci našli pohodené vo výbehoch zvierat
• ZOOlovoc - návštevníci môžu priniesť ovocie a zeleninu, ktoré rozdelíme našim zvieratám. Vhodné sú bataty, avokádo, papája, tekvica, jablká, mrkva, čučoriedky, baklažán, banány, šalátové uhorky, zeler, vlašské/lieskové/kokosové orechy.
10.00 h - 16.00 h Výstava ťažkej techniky
Traktor, kosačky, balíkovačka – deti sa budú môcť zoznámiť s technikou, s ktorou v zoo pracujeme na dennej báze.
13.00 h - 15.00 h Vozenie na koníkoch (horné detské ihrisko)
12.00 h, 14.00 h Návšteva zázemia žiráf (výbeh žiráf, od horného detského ihriska)
Pre vstup do zázemia je potrebné sa vopred zaregistrovať na Vzdelávacom ostrove pri výbehu plameniakov. Vstup do zázemia je možný pre maximálne 15 osôb.
15.30 h Návšteva zázemia levov (výbeh levov)
Pre vstup do zázemia je potrebné sa vopred zaregistrovať na Vzdelávacom ostrove pri výbehu plameniakov. Vstup do zázemia je možný pre maximálne 15 osôb.
Nedeľa 14.00 h Divadielko pána Milka (oproti výbehu medveďa)
Krásne predstavenie pre deti v divadelnej maringotke s názvom VĹČKO TĹČKO. Zároveň chceme pozvať všetkých návštevníkov na prieskum Karpatského lesa, kde nájdu našu novú vlčiu svorku.

KOMENTOVANÉ KŔMENIA – SOBOTA 20. 4.

11.00 h  Prekonaj svoj strach (Terárium a Exotárium)
11.30 h Nosorožec tuponosý
12.00 h  Pes ušatý - Komentované kŕmenie
13.00 h Antilopa vraná a antilopa nilgau
14.00 h  Zubor európsky

KOMENTOVANÉ KŔMENIA – NEDEĽA 21. 4.

11.00 h  Prekonaj svoj strach (Terárium a Exotárium)
11.30 h Kôň Przewalského
12.00 h Mundžak malý
14.00 h Jeleň európsky a muflón lesný

(ms)

Páčil sa vám článok?