Zachráni životy domácich miláčikov? Tento špeciálny policajný pes dokáže nájsť otravu

14.12.2018

Zdroj: Polícia

Páčil sa vám článok?

Policajný zbor získal prvého špeciálne vycvičeného psa zameraného na vyhľadávanie vysoko rizikových chemických látok, ktoré sú používané na výrobu otrávených návnad. Opatrením chcú policajti obmedziť nárastu environmentálnej kriminality.

Policajného psa, ktorý absolvoval špeciálny výcvik, predstavili policajti v piatok. Počas ukážky dokázal pes, suka stredného bradáča Rita, vyhľadať nebezpečnú látku karbofurán vo voľnom priestranstve, ako aj v aute. Nasadzovaný bude do lokalít, v ktorých hrozí otrava dravcov s cieľom vystopovania otrávených návnad. Hoci ide najmä o dravé vtáky, v Bratislave sme zas v poslednom čase zaznamenali práve otravy určené psom.

Zdroj: Polícia

Využívanie karbofuránu predstavuje podľa polície vážnu bezpečnostnú hrozbu. Jeho účinky sú veľmi podobné účinkom bojových chemických látok. "Je to vlna, ktorá sa šíri celou Európu. Tento týždeň bolo začaté trestné stíhanie, keď máme prvýkrát otrávené už aj spoločenské zvieratá. Ide o látku karbofurán, ktorá bola použitá proti psom a mačkám, a to v Bratislave a Pezinku," uviedol riaditeľ odboru odhaľovania nebezpečných materiálov a environmentálnej kriminality úradu kriminálnej polície Prezídia Policajného zboru Mário Kern.

Zdroj: Polícia

​Aktivisti zaznamenali v roku 2018 až štvornásobný nárast počtu otrávených živočíchov. "Je veľmi dôležité, že sa do toho zapojila práve polícia s týmito cvičenými psami. Budeme tak môcť efektívnejšie pôsobiť na tento problém. V jednom revíri sme našli až desať otrávených orliakov a keď si zoberieme, že na celom Slovensku hniezdi 25 párov, tak sme veľmi blízko toho, že príroda je veľmi ohrozená. A práve trávenie predstavuje najvážnejšiu hrozbu," uviedol predseda občianskeho združenia (OZ) Ochrana dravcov na Slovensku Jozef Chavko. Práve toto združenie špeciálne vycvičeného psa polícii zapožičalo. Pes dokáže vyhľadávať otrávené návnady, ako napríklad mäso, čo svojmu psovodovi signalizuje štekotom, keďže sa chemickej látky nemôže dotknúť. Čoskoro sa k nemu podľa polície pripojí druhý vycvičený pes. Spolu sa budú zúčastňovať aj na vyhľadávaní návnad v prípadoch, keď už k zabitiu dravcov došlo. Budú tiež používané na prehliadky domov, pozemkov a iných priestorov, kde budú indície o prítomnosti chemických látok.

​Na Slovensku za tento rok zaznamenali 16 prípadov, keď boli nebezpečnými chemickými látkami zabité dravce, vrátane chránených druhov, a iné zvieratá. Páchatelia na otravu používajú prevažne karbofurán, ktorý je na území EÚ zakázaný od roku 2008 pre svoje mimoriadne nebezpečné účinky.

Zdroj: Polícia

(TASR, ms)

Páčil sa vám článok?