ANKETA: Podarí sa ešte Istropolis zachrániť alebo je jeho osud dávno spečatený?

20.1.2021
0

Zdroj: ka

Páčil sa vám článok?

O tom, že sa bývalý Dom odborov na Trnavskom mýte, ktorý poznáme aj pod názvom Istropolis, bude búrať a na jeho mieste by mal byť postavený nový komplex, sa hovorí už roky. Niektorí to berú ako hotovú vec, veď väčšina objektu je už dlhodobo nevyužívaná, ale nájdu sa aj takí, čo sa nevedia zmieriť s tým, že by mali prísť Bratislavčania o ďalší významný kultúrny stánok.

Jedným z tých, ktorí sa rozhodli aspoň pokúsiť ešte o záchranu Istropolisu zabojovať, je spevák a televízny moderátor Martin Jakubec. Ten včera na sociálnej sieti zverejnil video, v ktorom hovorí o tom, čo preňho osobne, ale podľa neho asi aj tisíce obyvateľov Bratislavy či návštevníkov z celého Slovenska bývalý Dom odborov znamenal.

Video si môžete pozrieť tu:

Podľa reakcií verejnosti na zabávačovo video, ide naozaj o tému, ktorá nie je väčšine ľudí úplne ľahostajná. Práve naopak. V diskusii sa objavilo dosť veľa komentárov, v ktorých ich autori vyzývajú kompetentných, aby nedopustili zbúranie objektu, ale sa ho pokúsili zachrániť. Najväčšiu pozitívnu odozvu získal príspevok v znení: "Istropolis je krásna stavba. Významné dielo. Jeho zbúranie by bol zločin. Čo robí ministerstvo kultúry, aby tento klenot zachránilo? Štát má páky na to, aby táto budova nebola zbúraná. Treba odňať stavebné konanie mestskej časti."  Aj užívateľ Karol Jelínek má na plánované zbúranie komplexu podobný názor: "To bude veľká škoda. Veď sa z toho dá po rekonštrukcii urobiť perfektná stavba pre kultúrne účely. Zbúrali nám už PKO a čo všetko ďalšie bude ešte nasledovať?" Netreba hádam ani pripomínať, že v objekte sa nachádza veľká spoločenská sála pre 1200 divákov, kde sa kedysi konali koncerty napríklad aj v rámci legendárneho festivalu populárnej piesne Bratislavská lýra, ktorú azda naposledy zaplnil do posledného miestečka režisér Ján Ďurovčík s muzikálovým projektom The Duchon´s venovaným Karolovi Duchoňovi. 

V komplexe však má svoje dočasné sídlo napríklad aj Bratislavské bábkové divadlo, ktorého budova na Dunajskej ulici prechádza komplexnou rekonštrukciou. Aj keď momentálne sú pre pandemické opatrenia predstavenia pre najmenších divákov pozastavené, tak vedenie BBD verí, že 31. januára 2021 by mohli odohrať obe naplánované predstavenia Snehovej kráľovnej.

Naďalej v rámci Domu techniky, ktorý je tiež súčasťou komplexu zvaného Istropolis, funguje aj hypermarket známeho obchodného reťazca. O tom, že aj obrovské priestranstvo pred Istropolisom si vie nájsť svoje využitie, svedčí zriadenie fanzóny počas hokejových MS 2019, ktoré sa konali v Bratislave a Košiciach a vzhľadom k tomu, že IIHF odobrala organizáciu MS 2021 Bielorusku a hľadá zaň náhradu, pričom sa hovorí ako o jednej z možností aj o našom hlavnom meste. Takže nie je vylúčené, že v máji by sa to tu mohlo zopakovať... 

Ešte komplexnejší pohľad na architektonickú, umeleckú a spoločenskú hodnotu bývalého Domu odborov známeho ako Istropolis ponúka nasledujúce dokumentárne video Jakuba Liptáka z iniciatívy Ľudská mierka a Ladislava Biznára (kamera a strih). Objavia sa v ňom viacerí respondenti vrátane spoluautora Domu odborov Iľju Skočeka, architektky Kataríny Andrášiovej, historičky umenia Sabiny Jankovičovej, architekta Vladimíra Husáka či historika architektúry Petra Szalaya.  

Práve posledný menovaný vyslovil azda najsilnejšie vety takmer v závere celého dokumentu a znejú: " Búranie kultúrnych ustanovizní je podľa mňa barbarstvo v každom čase a to najmä v meste, ktoré už rozpredalo takmer všetko. Ak chceme pôsobiť v budúcnosti ako civilizované západné mesto, tak by sme nemali toto dopustiť..." 

​Súčasný bratislavský primátor Matúš Vallo vyslovil svoj názor na budúcnosť komplexu vlani tu:

​A ako vidíte vy budúcnosť priestranstva, kde sa momentálne Istropolis nachádza? Môžete sa vyjadriť v našej ankete: 

​(ars)

Páčil sa vám článok?