FOTO a VIDEO: Miesta, ktoré nie sú prístupné verejnosti - nahliadnite s nami do zákutí Istropolisu

17.7.2020

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Budova bývalého Domu odborov sa stane v najbližšom období minulosťou. Pozrite si s nami miesta, kam sa len tak bežný návštevník nedostane.

O tom, že objekt bratislavského Istropolisu je naozaj obrovský a v jeho útrobách sa dokonca viete stratiť, sme sa presvedčili na vlastnej koži. Legendárna budova postavená za bývalého režimu má svojho genia loci, o tom niet pochýb.

Pri prehliadke jej vnútorných priestorov, miestností, chodieb sme najskôr nahliadli do  svetelnej, zvukovej a prenosovej réžie, ktoré mali v minulosti svoje využitie napríklad pri koncertoch. Dnes tam nájdete množstvo zaprášenej zastaralej techniky.

Zvuková aj svetelná technika je už úplne nefunkčná. Zostali tu i staré premietačky, aj s dobovou výstavou a zopár filmov, ktoré tu v minulosti premietali. Zvukovú aparatúru si väčšina kapiel v dnešnej dobe nosí už vlastnú, to sa týka aj svetelnej techniky. Poslednýkrát sa tu premietala americká romantická komédia  Šialené rande z roku 2003. Raritou v kabíne je aj veľká premietačka na diapozitívy.

Zdroj: Marián Dekan

​Priestory videoréžie

Zdroj: Marián Dekan

​Audioréžia

Zdroj: Marián Dekan

​Premietačka na celuloidový 35 mm film

Zdroj: Marián Dekan

Miestnosť ​zvukovej réžie

Zdroj: Marián Dekan

​Strižňa

Čiastočne použiteľná je len jedna režijná miestnosť. Nachádza sa v nej technické zariadenie, ktorým sa ovláda opona a svetlá na javisku. Dokáže ho obsluhovať len jeden pán, ktorý má dnes už 70 rokov.

Zdroj: Marián Dekan

​Priestory interiéru tvorí aj mnoho chodieb s množstvom káblov, ak by sa to malo dostať do funkčného stavu, je to veľmí veľká investícia, treba s tým niečo urobiť aj z bezpečnostných dôvodov.

Hydraulické piesty sú vždy po dva párované na každý stôl a sú koordinované systémom lán. Dnes by sa to zariaďovalo na inej technickej báze.

Zdroj: Marián Dekan

​Toto sú priestory, ktoré sa ukrývajú pod pódiom

Zdroj: Marián Dekan

Hydraulika nachádzajúca sa pod pódiom

Zdroj: Marián Dekan

​Nádrže na vykurovanie

Zdroj: Marián Dekan

Chemická úpravovňa vody. V tejto miestnosti sa upravovala voda na kúrenie, do kadí sa prisypávala soľ, čo vodu zmäkčilo. Celé vykurovanie je postavené na výmenníkoch. Sedela tu chemička, ktorá pracovala v miestnosti bez okna a upravovala vodu. V kadiach sa destilovala voda kvôli generátorom, náhradným batériám. Steny sú azbestové, ich likvidácia bude podliehať špeciálnym pravidlám.

Zdroj: Marián Dekan

Priestory kuchyne

Zdroj: Marián Dekan

​V kuchyni sa varilo naposledy pred rokom 2000, 20 rokov dozadu. V časoch ideologických zjazdov sa tu uvarili tisícky obedov za deň. Všetko podľahlo korózii, je to zničené a zaprášené.

(nc)

Páčil sa vám článok?