Vallo: Už od roku 2017 bolo jasné, že Istropolis zbúrajú

23.7.2020
0
Matúš Vallo

Zdroj: TASR - Pavol Zachar

Páčil sa vám článok?

Budova Domu odborov Istropolisu (Dom odoborov) na Trnavskom mýte v Bratislave má byť zbúraná a na jej mieste chce developer Immocap Group vybudovať národné kultúrne a kongresové centrum. Tento zámer sa však stretol s odporom časti verejnosti. Dnes sa k problému vyjadril aj primátor Matúš Vallo.

Primátor svoj pohľad zverejnil na sociálnej sieti. "O osude Domu odborov - Istropolis sa de facto rozhodlo už v roku 2017, keď budovu aj s pozemkami kúpil developer. O predaji Istropolisu sa hovorilo od roku 1999, kedy stratil status kultúrneho centra a roky sa nenašiel nik, kto by odborárom ponúkol pre nich dostatočnú sumu. Neuspela u nich ani ponuka bratislavského Nového Mesta na kúpu Istropolisu za 150 miliónov (vtedy ešte) slovenských korún. Pritom už pri predaji budovy muselo byť každému zrejmé, že nový vlastník ju bude chcieť zbúrať," informoval Vallo s tým, že budova nie je vedená v zozname pamiatok a nevzťahuje sa na ňu žiadna špeciálna ochrana.

Vallo upozornil, že Mesto Bratislava Istropolis nikdy nevlastnilo ani sa o jeho kúpu nikdy neuchádzalo a dnes už nemá žiadne právne prostriedky, ako zbúraniu budovy zabrániť. Povolenie na búracie práce navyše vydáva stavebný úrad mestskej časti Nové Mesto.

Zdroj: nc

​Budovu Istropolisu zbúrajú.

Primátor uviedol, že mestu doteraz nebol predložený zámer developera na Nový Istropolis so žiadosťou o jeho posúdenie. Po jeho doručení budú odborné útvary magistrátu posudzovať súlad zámeru so zásadami a regulatívmi územného plánu rovnako ako pri ostatných stavebných zámeroch na území mesta s dôrazom na regulatívy priestorového usporiadania a funkčného využitia územia a vplyv zámeru na dopravnú infraštruktúru v lokalite aj s ohľadom na plánovanú železničnú stanicu Filiálka.

O plánovanej budúcnosti Istropolisu si môžete prečítať tu:

​"Samotný fakt, že svoj zámer devoloper predložil najskôr verejnosti, vítame, pretože ním vytvoril priestor na verejnú diskusiu. K nej, samozrejme, patria rôzne názory - od tých, ktoré Istropolis považujú za nepoužiteľný symbol minulého režimu až po tie, ktoré vnímajú predovšetkým jeho architektonickú hodnotu a vyjadrujú ľútosť nad tým, že by ho mal nahradiť iný objekt. Môj osobný názor je, že Istropolis patrí medzi významné architektonické diela a jeho autorov si veľmi vážim. Len ťažko si však viem predstaviť, že budova s takou vnútornou dispozíciou a energetickou náročnosťou si môže nájsť v súčasnej dobe stále využitie," dodal primátor.

Búranie budovy kritizovala napríklad organizácia DOCOMOMO, ktorá sa venuje ochrane moderného architektonického dedičstva.

(ms)

Páčil sa vám článok?