Nesprávame sa k seniorom, akoby neboli ohrozenými, ale skôr prenášačmi vírusu?

23.4.2020

Zdroj: abn

Páčil sa vám článok?

Pôvodne to bol dobrý zámer. Ušetriť seniorom státie v radoch a nákup v obchodoch obmedzujúcich počet zákazníkov. Cieľom bolo ich chrániť. No výslovný zákaz pre 65+ po jedenástej hodine v akejkoľvek prevádzke okrem lekárne, očnej optiky, pumpy či autoumyvárne a úplná nemožnosť si nakúpiť v sobotu, vyvoláva otázky, či ich to neponižuje a nediskriminuje. Pozastavil sa nad tým aj ústavný právnik Peter Kresák.

Nestalo sa totiž to, že sme nanútili seniorom našu predstavu ich dobra a vyhranili ich voči zvyšku spoločnosti? „Tak toto je fakt sila,“ konštatuje na svojej facebookovej stránke aj právnik a odborník na ústavné právo Peter Kresák. 

„S účinnosťou od 22. apríla 2020 do odvolania sa prevádzkovateľom prevádzok uvedených v písmene A) okrem bodu 3. a 11. a B) nariaďuje umožniť v dňoch pondelok až piatok v čase od 9:00 hod. do 11:00 hod. vstup iba osobám nad 65 rokov. V inom čase je osobám na 65 rokov zakázané tieto prevádzky navštevovať a týmto prevádzkam osoby nad 65 rokov obsluhovať,“ tak znie citát z opatrení Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky podpísaných hlavným hygienikom.

Ak to teda seniori nestihnú medzi 9 h a 11 h, nenakúpia už potraviny, nedostanú sa na poštu, nevybavia ani pohreb. Okolo trhoviska môžu maximálne prejsť a v sobotu majú na nákupy celkom zabudnúť. Ak je niekto pracujúci dôchodca, a v tomto štáte sú ich desiatky tisíc, má smolu. Ani v trafike vás neobslúžia, hoci dovnútra môže ísť len jeden zákazník... Je to na vašu ochranu, znie oficiálna odpoveď. 

Zdroj: FB Kaufland

​​Je treba si preto položiť otázku, či sme zo seniorov nespravili nesvojprávnych ľudí, a dokonca či sme ich nepostavili proti zvyšku spoločnosti. Vžite sa napríklad do kože toho pána, čo v potravinách dohliada na dezinfekciu rúk, ako musí otočiť pani dôchodkyňu od dverí, prípadne sa s ňou hádať, že už je za vekovým limitom. Nie je totiž v pozícii, aby sa mu preukazovala občianskym preukazom.

„Ako a kto bude určovať vek osoby?“ zamýšľa sa v príspevku na svojom facebookovom profilePeter Kresák. „Aké postavenie má vlastne pracujúci dôchodca? Ako sa majú zachovať tí pracujúci dôchodcovia, ktorí sú a musia byť, trebárs aj ako lekári, vo vymedzenom čase na pracovisku a nemôžu si teda nakúpiť potrebné veci?“

Zdroj: TASR

​Rozoberá však najmä právnu stránku veci: „Ak by sme sa aj dokázali stotožniť s myšlienkou, že v čase núdzového stavu môže obmedzovať základné práva a slobody nielen vláda SR v zmysle ústavného zákona, ale aj rozpočtová organizácia, ktorou je Úrad verejného zdravotníctva, potom by sme si aj tak mali položiť otázku, či tento orgán svojím rozhodnutím zo dňa 21. 04. 2020 obmedzil naše základné práva (sloboda pohybu) aj skutočne akceptovateľným spôsobom.“

​Nariadenie, ktorým sa zakazuje seniorom navštevovať prevádzky po jedenástej a prevádzkam obsluhovať osoby nad 65 rokov podľa neho „jednoznačne prekračuje prípustné hranice a presahuje požiadavky testu proporcionality“. Polemizuje aj nad výškou pokuty za nerešpektovanie opatrenia. Regionálny úrad verejného zdravotníctva vám ju môže dať vo výške do 20-tisíc eur! „Teda nie podľa prípadnej spôsobenej škody, žiadna správna úvaha, ale rovno 20 000 eur...“ čuduje sa Peter Kresák. „Preto sa musím iba opýtať, čo na tento problém hovoria právni experti v NR SR?“ dodáva.

Prešli sme niekoľko menších obchodov, kde nám osvietení predavači pošepkali, že samozrejme prižmúria oko a seniora obslúžia. Ale oficiálne vám to nepovedia, boja sa pokuty. Jedna pani predavačka v obchode s liehovinami sa nás s úsmevom spýtala: „Sama som v seniorskom veku, môžem tu vôbec predávať po jedenástej?“

Kríza núti vládu k množstvu opatrení, ich dôsledky nestíhajú predvídať. Tie odhaľuje až ich aplikácia. A potom nasledujú korekcie... Zákaz sa možno onedlho zmení na odporúčanie. Bolo by pekné, keby ho seniori v rámci svojich možností rešpektovali a tiež, keby sme my ostatní verili, že dôchodca, ktorý sa poobede zjavil v potravinách, má svoj dôvod, prečo sa tam ocitol.
(in)

Páčil sa vám článok?