BEDEKER GURMÁNA Pri Kuchajde otvorili novú reštauráciu: Aj z bežného jedla máte zážitok

6.5.2024

Zdroj: Matúš Husár

Páčil sa vám článok?

Ak si chcete vychutnať dobré jedlo v príjemnom prostredí, vyskúšajte reštauráciu Lopárik na Tomášikovej ulici. Okrem tradičnej slovenskej kuchyne ponúka i spomienky na časy našich starých mám, napríklad prostredníctvom príbehu starej komody. Ľutovali sme len to, že sme sa sem ponáhľali hneď po otvorení.

Interiér novej slovenskej reštaurácie, ktorá má aj vonkajšiu terasu s výhľadom na jazero Kuchajda, je v autentickom štýle. Steny až po vysoký strop zdobia rôzne predmety pripomínajúce našu históriu a kultúru, nájdete tu i spomínanú komodu s jej tajomným príbehom. Treba vojsť dnu a dozviete sa viac.

Nám už v predstihu urobila chuť ponuka jedálneho lístka, zverejnená na webe reštaurácie - bryndzové halušky so slaninkou, pirohy s údenými zemiakmi a bryndzou, viedenský teľací rezeň, sviečková na smotane... Tešili sme sa však predčasne. Ponáhľali sme sa sem totiž začiatkom apríla, krátko po otvorení, keď sme si mohli vyberať len z denného menu a týždenného špeciálu. Napriek obmedzenej ponuke jedlo potešilo, ocenili sme tiež efektné servírovanie aj expresne rýchly a milý personál.

Zdroj: Matúš Husár

​Reštaurácia je na Tomášikovej ulici pri jazere Kuchajda, dá sa sedieť aj vonku.

Najskôr sme vyskúšali Špenátovú polievku (1.90 €), ozdobenú mladými lístkami. Chutila výborne, aj keď niekomu možno viac vyhovuje o niečo hustejšia a zelenšia verzia. Mala zaujímavý, jemne kyslý záver, skrátka, trochu iný štýl, ale chválime. Dochutenie i konzistencia polievky boli tak akurát.

Zdroj: Matúš Husár

​Špenátová polievka

Nesklamala ani Znojemská hovädzia pečienka s dusenou ryžou (8,50 €). Mäso preťahované slaninkou bolo výborné, jemné, omáčka poctivá, plnej chuti, kyslé uhorky jej dodali správny šmrnc. Konečne sme mali aj dobre uvarenú ryžu – sypkú, nadýchanú, ale zároveň jemne lepivú, našu predstavu splnila dokonale. Veľkosť porcie síce nebola taká, že by sme sa po jedle nevládali zdvihnúť od stola, ale na minimálne trojhodinové zasýtenie stačila.

Zdroj: Matúš Husár

​Znojemská hovädzia pečienka

Druhou voľbou z denného menu bol Granadír (8,50 €), podávaný tradične s kyslou uhorkou. Vďaka sýtym farbám vyzeral už na pohľad chutne, čo sa potvrdilo i pri jeho konzumácii. Pri tomto jedle máme pocit, že na ňom niet čo pokaziť, ale možno predsa – napríklad v ňom budú rozvarené cestoviny alebo nedovarené zemiaky... To sa v našom prípade nestalo, granadír nám dokonca ešte „apgrejdli“ chrumkavou opraženou cibuľkou. Bežnému ľudovému jedlu dodala novú, skvelú chuť, a bol to teda zážitok.

Zdroj: Matúš Husár

​Granadír

Z týždenného špeciálu sme vyskúšali Špíz z bravčovej panenky s oravskou slaninou a pučenými zemiakmi (10,90 €). Panenka bola chutná a šťavnatá, privítali by sme síce viac ružovkastý stred, ale na druhej strane, nebolo to a´ la carte jedlo, takže v tomto kontexte asi nadštandard. Omáčka bola delikátna a v správnom množstve, mäso v nej neplávalo, ale zároveň jej bolo dosť na to, aby dotvárala chute. Chválime aj stajling jedla. Možno len poznámka, že pre komfort konzumácie by sa viac hodil stejkový nôž namiesto príborového.

Zdroj: Matúš Husár

Špíz z bravčovej panenky 

V týždennom menu bol tiež Šalát s rajčinami a s grilovaným kuraťom (9,90 €), ktorý robia aj vo „vege“ verzii s grilovaným syrom. Plátky kuracích pŕs chutili skvele, boli šťavnaté, jemné a dobre ochutené, v kombinácii s čerstvou zeleninou to bola ďalšia príjemná skúsenosť. Vo veľkej miske sme mali okrem rajčín všeličo iné, potešili najmä svieže plátky šalátovej uhorky a hromada zdravých zelených listov. Vynikajúca bola zálievka, ktorá vyzdvihla toto ľahké jedlo veľmi vysoko. Cítili sme v nej niečo cesnakovejšie aj niečo pikantnejšie, v tom mixe chutí sme sa strácali... Pointa je, že šalát bol bezchybný, nič sa nám nežiadalo doplniť, a porcia na prekvapenie úplne postačovala, najmä v horúcich dňoch pokojne nahradí obed.

Zdroj: Matúš Husár

Šalát s rajčinami a s grilovaným kuraťom

Naše hodnotenie: ****

Maximum: 5 hviezdičiek

Reštaurácia nebola o návšteve informovaná. Konzumáciu si redakcia platila sama.

(bn)

Páčil sa vám článok?