BEDEKER GURMÁNA Obed za 6 eur. Otestovali sme táckareň v širšom centre Bratislavy

7.4.2024

Zdroj: Matúš Husár

Páčil sa vám článok?

Dá sa v našom meste najesť chutne, a pritom neminúť príliš veľa? Dá. Minulý mesiac sme si to potvrdili v táckarni v Petržalke, teraz sme otestovali ďalšiu v bratislavskom Novom Meste. Odporučil nám ju čitateľ Miroslav.

„Posielam tip na Alda reštauráciu na Račianskej ulici. Domáca kuchyňa, v rámci menu v ponuke 7 – 8 jedál, človek má problém vybrať si. K mäsu si môžete zvoliť prílohu aj obloženie podľa seba, majú rôzne druhy šalátov,“ napísal Miro. Tak sme to skúsili.

Jedáleň je plná ľudí už pred obedom, mnohí sem chodia na istotu. Ceny sú viac ako priaznivé, za každé jedlo sme zaplatili len 6,10 eura, pritom na veľkosti porcie nešetria. Ak si dáte aj polievku, priplatíte ešte 60 centov, takže na výdatný obed postačí gastráč. Sympatické je, že v Alde stavajú na domácej kuchyni a fakt je, že variť vedia, treba si však z ponuky vybrať správne. Otestovali sme päť jedál, no v dvoch prípadoch sme konštatovali, že sme si mali dať radšej niečo iné. Napriek tomu platí, že pokiaľ nečakáte od jednoduchej táckarne kulinárske zázraky, mali by ste byť spokojní. Je však škoda, že obedy servírujú aj na obitých tanieroch, nezaslúži si to ani to jedlo, ktoré naozaj nie je zlé.

Zdroj: Matúš Husár

​Jedáleň bola plná ľudí, mnohí sem chodia na istotu.

Z dvoch polievok, ktoré boli v ponuke v deň našej návštevy, sme stavili na Kurací vývar s rezancami (0,60 €), ďalšou možnosťou bola šošovicová na kyslo. Vývar milo prekvapil, chuťovo patril k tým lepším. Celkom silná a hustá polievka bola dokonca horúca, čo nezažijete všade, aj v lepších reštauráciách nám ju občas priniesli vlažnú. Takže chválime.

Sklamali však Knedličky plnené údeným mäsom (6,10 €), predovšetkým preto, že boli studené. Chuť údeného vnútri guliek bola nevýrazná a slaninu, ktorá tiež mala byť na tanieri, sme hľadali márne. Prekvapila nás dusená červená kapusta ako príloha, čakali sme kyslú bielu, ktorá by vyvážila chute, prípadne aj s opraženou cibuľkou na vrchu. Nebolo to síce zlé, ale zážitok sa nekonal.

Zdroj: Matúš Husár

Kurací vývar s rezancami, knedličky plnené údeným mäsom

Vyprážaný encián (6,10 €) sme si dali so zemiakovou kašou (zemiakov v rôznych podobách mali viac) a ako alternatívu k zelenine sme zvolili tatársku omáčku. Zemiaková kaša bola pripravená poctivo, žiaden polotovar, pre nás síce málo slaná, ale jediteľná, nemali sme vážnejšie výhrady. Inak, na stoloch sú  soľničky aj koreničky. Vyprážaný encián podľa nás čerstvý nebol, z trojobalu sme mali pocit, že syr bol v strúhanke obalený znova, ale jedli sme už aj horšie. Tatárska omáčka, asi vlastnej výroby, bola celkom dobrá, ale jedli sme už aj lepšie. No a porcia veľká, syry až dva, to sa bežne nevidí. Servírovanie síce nič moc (tatárska „placnutá“ rovno na tanier), nuž ale, to je táckareň.

Zdroj: Matúš Husár

​Vyprážaný syr, zemiaková kaša, tatárka

K vyprážaným kuracím nugetám sme si zas vybrali opekané zemiaky a kapustový šalát, ktorý nám pripomenul dávne časy školských jedální, taká milá spomienka. Mäsu nevyčítame nič, bolo chutné (a teplé!), fajn boli aj zemiaky, kôrka jemne chrumkavá, naša obava, že budú medzi nimi tvrdé spečené kusy, bola zbytočná. Na šaláte sme ocenili, že bol čerstvý a mal neupravenú, prirodzenú chuť bez nálevu.

Zdroj: Matúš Husár

Kuracie nugety, opekané zemiaky, kapustový šalát

Ďalšou našou voľbou bolo Hovädzie varené s kôprovou omáčkou a knedľou (6,10 €). Na tanier nám naložili celkom peknú porciu, ktorá potešila oko. Samotné mäsko bolo síce trochu suchšie, ale spolu s omáčkou fajn. Knedľa zas ľahká, hebká aj po nejakom čase, čo sa nám žiada vyzdvihnúť – jednoznačne bola domácej výroby.

Zdroj: Matúš Husár

​Hovädzie s kôprovou omáčkou, knedľa

Napokon sme vyskúšali Bravčové na horčici (6,10 €), ku ktorému sa nám hodila ryža a opäť šalát z čerstvej kapusty. Aj toto jedlo bolo úplne v poriadku, mäsko mäkké a šťavnaté, omáčka mala príjemnú chuť a ryža bola dobrá, nerozvarená. Porciu sme zjedli celú, chutilo nám.

Zdroj: Matúš Husár

​Bravčové na horčici, ryža, kapustový šalát

Naše hodnotenie: ***

Maximum: 5 hviezdičiek

Reštaurácia nebola o návšteve informovaná. Konzumáciu si redakcia platila sama.

(bn)

Páčil sa vám článok?