BEDEKER GURMÁNA: Čo v tejto staničnej táckarni navaria, za tým si aj stoja

1.3.2024
0

Zdroj: Matúš Husár

Páčil sa vám článok?

Tentoraz sme si povedali, že skúsime v našom meste nájsť podnik, kde sa dá najesť dobre, a zároveň lacno. Na petržalskej vlakovej stanici funguje Jedáleň Lokálka, o ktorej sme počuli, že sem chodia s obedármi aj rakúski seniori z blízkeho pohraničia. Tak sme to skúsili.

Usmiata kuchárka Ingrid, ktorá nám cez pult podávala jedlo, uviedla veci na pravú mieru. To s tými rakúskymi seniormi nie je úplná pravda, občas naozaj prídu, ale zase nie v húfoch deň čo deň. Dôchodcov k nim však chodí dosť, ale rovnako i mladšie ročníky, za desať rokov, odkedy fungujú, majú aj viac pravidelných návštevníkov.

Pri hodnotení sme trochu nekritickí, lebo pani kuchárka a vydávajúca obedov v jednej osobe nám bola veľmi sympatická. Veselá pani, ktorá, keď vám vydáva to, čo aj navarí, tak si za tým stojí, a zaujímalo ju nakoniec, ako nám chutilo. Takýto rodinný prístup sa nám páči.

Nájdete tu domácu kuchyňu, ktorá sa na nič nehrá. Ak si objednáte napríklad Hovädzie chilli con carne s dusenou ryžou (6,30 €), zelený lístok na ryži nečakajte. Na tanieri sme mali tri kopčeky, také milé retro. Ryža bola dobrá, nerozvarená (a to sme na ryžu experti), ani soľ sme nehľadali, mimochodom, na stoloch boli koreničky. Chilli con carne pikantné len veľmi jemne, čo nám vyhovuje, a chuť taká, aká má byť, nemali sme žiadne výhrady.

Zdroj: Matúš Husár

Hovädzie chilli con carne s dusenou ryžou

Ďalšou našou voľbou bol Vyprážaný černohorský rezeň (6 €), ku ktorému sme si mohli vybrať prílohu podľa seba. Zámerne sme zvolili jednoduché varené zemiaky, aj tie totiž vedia podaktorí kuchári pokaziť. Naše však boli uvarené tak ako treba a neprehnali to ani so soľou, boli naozaj chutné. Černohorský rezeň bol výborný, zemiakové cestíčko skvelé a kuracie mäsko mäkké a šťavnaté. Jediné, čo nás potrápilo, bola výzva zjesť celú porciu na jeden šup, rezeň bol obrovský, sotva sa zmestil na tanier. No a domáca tatárska omáčka (0,50 €) od pani kuchárky, ktorú sme si k jedlu doobjednali, chutila skvostne.

Zdroj: Matúš Husár

Černohorský rezeň

Chilli con carne aj černohorský rezeň boli v dennom menu, v ponuke však majú i stále menu, kde sme stavili na Vyprážaný Cordon bleu (7,50 €) a vypýtali sme si ešte aj Kuraciu polievku (1,50 €). Keďže sme si dali polievku k hlavnému jedlu, mali sme ju o 70 centov lacnejšiu, dohromady sme zaplatili iba 8,30 €. A bola to konečne polievočka podľa nášho gusta. Síce v nej neboli vymoženosti ako mäso z hovädzieho chvosta či bio mrkva, ale bola výborne dochutená a veľmi, ale že naozaj veľmi hustá, nešetrili ani mäsom. Keby sme si dali na obed dve polievky, tak druhý chod už nepotrebujeme.  

Zdroj: Matúš Husár

Cordou bleu

Ku Cordon bleu (v Lokálke na rozdiel od podaktorých aj fajnovejších reštaurácií píšu jeho názov správne, teda „Cordon“, nie „Gordon“, a „bleu“, nie „blue“) sme si dali hranolčeky, čo je klasická kombinácia. Tie boli iba jemne dosolené a chutili zemiakovo, neboli prachové ani nemali pachuť po storočnom oleji, ako by niekto možno predpokladal. Plátok kuracieho mäsa bol poctivý, nevyklepali ho na hrúbku mikropapiera, a nešetrili ani syrom, takže špecialitka bola mierne mastnejšia. Chutila dobre, len na náš vkus trošičku slanšie. Veľkosť porcie bola opäť viac ako štedrá a domácu tatársku sme už vychválili o pár riadkov vyššie.

Napokon sme vyskúšali Cestovinový šalát (5,70 €), ku ktorému sme si vybrali kuracie mäso, mohla byť aj mozarella, feta syr či tuniak. Bola to dobrá klasika, nič prekvapujúce, k cestovinám a mäsku nám dopriali aj kopec zeleniny vrátane nastrúhanej mrky, nakrájaných uhoriek a posekanej čínskej kapusty. Čo však hodnotíme ako chuťový nadštandard, bol domáci dresing, opäť receptúra pani kuchárky. Šalátový zážitok nám trochu pokazilo niekoľko kúskov suchšieho mäsa. Inak, asi málokto príde do Lokálky na šalát, sem sa chodí na rýchly a lacný dobrý obed, teda väčšinou na klasický poctivý rezeň. Dali si ho naložiť aj panie dôchodkyne, ktoré prišli krátko po nás.

Zdroj: Matúš Husár

​Cestovinový šalát

Dodávame ešte, že prostredie jedálne je síce jednoduché, ale upravené, čisté, na staničnú táckareň prekvapujúco na úrovni. Posedíte si príjemne, otvorené však majú len počas pracovných dní.

Naše hodnotenie: ****

Maximum: 5 hviezdičiek

Reštaurácia nebola o návšteve informovaná. Konzumáciu si redakcia platila sama.

• Pošlite nám svoj tip

V ktorej reštaurácii v Bratislave ste sa najedli dobre, a zároveň lacno? Napíšte nám o nej na e-mail redakcia@banoviny.sk

(bn)

Páčil sa vám článok?