BEDEKER GURMÁNA V Bratislave pribudla nová reštaurácia, láka na prešporskú kuchyňu

3.2.2024
0

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Na prešporskú kuchyňu v modernom prevedení pozýva reštaurácia, ktorú otvorili vlani v decembri v budove, kde kedysi sídlilo riaditeľstvo zbombardovanej rafinérie Apollo. Vyskúšali sme – tradičnej prešporčiny sme zažili menej, ale nečakaných chutí veľa.

Reštauráciu Apolka nájdete na Súkenníckej ulici, oproti novej výškovej budove Klingerka. Zaujala nás práve jedinečným spojením tradičných jedál a odvážneho gastronomického prístupu, o ktorom píše na svojom webe. Hneď na začiatku však avizujeme, že nie je pre bežného smrteľníka na každodenné hodovanie, ceny sú o dosť vyššie, ale zase užívať si výnimočnosť každý deň, to by asi nebolo celkom ono.

Viaceré jedlá nás prekvapili, pričom sľubovanú prešporčinu sme videli najmä v špecialitách z rýb, tieto poklady Dunaja boli v minulosti dostupné aj pre chudobných Prešporčanov. No je tiež pravda, že v starej bratislavskej kuchyni sa miešali viaceré kultúrne vplyvy – historik a spisovateľ Vladimír Tomčík v našom dávnejšom rozhovore spomenul, že bratislavská gastronómia je mixom najmenej deviatich rôznych kuchýň.

Zdroj: Marián Dekan

​Reštauráciu Apolka otvorili vlani v decembri.

V Apolke idú zjavne ešte ďalej – prekvapením bol už Hovädzí vývar (6,50 €), v ktorom sme mali okrem koreňovej zeleniny    čínsky wonton, niečo ako piroh plnený mäsom z hovädzieho chvosta. Zaujímavé riešenie, ktoré sa nám veľmi páčilo, takýchto „taštičiek“ by sme v polievke prijali aj tri kusy. Polievočka však bola, žiaľ, trochu slabá, hovädzí vývar by mal mať silnú, výraznú chuť, navyše nebola dosť teplá.

Zdroj: Marián Dekan

​Hovädzí vývar

Platí to aj o zeleninovej polievke minestrone, ktorú sme mali v rámci obedového menu (11,90 €), aj tá cestou na náš stôl vychladla. Ochutená však bola dobre, zeleniny veľa, to oceňujeme. Inak, tak trochu nám pripomínala známu tukožrútsku polievku, ktorá sľubuje zázraky do siedmich dní. Druhý chod, grilovaný ostriež nílsky s polentou, karfiolom na masle a hoblinami kokosu bol chuťovo málo výrazný, čakali sme viac. Popravde, efektný styling jedla nás zaujal viac ako jeho chuť.

Zdroj: Marián Dekan

​Ostriež nílsky

Vyskúšali sme i predjedlo Marinovaný pstruh (9,90 €) s opečeným kváskovým chlebom. Mäsko (surové!) bolo výborné, kto sa obáva príliš výraznej rybacej chuti, tak v tomto prípade zbytočne. Pri dochucovaní pstruha sa hovorí, že menej je viac - ten náš spolu s červenou repou, chrenom, nakladanou šalotkou a kôprom bol skutočnou delikatesou. A styling opäť úžasný.

Zdroj: Marián Dekan

​Marinovaný pstruh

Pastvou pre oči bol takisto Grilovaný sivoň (25,90 €), ktorý má síce pôvod v Severnej Amerike, ale dnes sa už vyskytuje takmer v celej Európe, takže pokojne môže byť aj „prešporský“. Prezentácia naozaj dokonalá, ryba dochutená síce len mierne, ale mäso samo osebe nesklamalo, bolo dobré. K nemu sme mali zemiakovú espumu, určite odporúčame, chutila skvostne.

Zdroj: Marián Dekan

​Grilovaný sivoň

Otestovali sme i Hovädzie líčka (19,90 €) podávané s celozrnnou tarhoňou na bielom víne, konfitovanou šalotkou a pórom. Vyzdvihujeme spracovanie jedla, mäsko bolo mimoriadne jemné, chutné, ľahko sa oddeľovalo. Fajn bola aj príloha, šalotka sa s tarhoňou chuťovo výborné dopĺňali, určite by sme však zvládli väčšiu porciu.

Zdroj: Marián Dekan

​Hovädzie líčka

K Pečenému bravčovému boku (16,90 €) servírujú šošovicu beluga a grilovanú kapustu, čo bolo pre nás malým prekvapením. Bôčik pripravili skvelo, šošovica (mimochodom, pôvodom z Indie) bola tiež chutná a ako príloha ľahká, kapusta zas dodávala jedlu šťavnatosť. Fakt, že textúr v ňom bolo viac, výslednému dojmu len prospel.

Zdroj: Marián Dekan

​Pečený bravčový bok

Hovädzí tatarák (14,90 €) v podaní Apolky hodnotíme ako zaujímavý gastronomický experiment. K delikátnemu bifteku sme dostali v hlbokej miske pečený cesnak, nakladané čili, ale takisto topinambur. Tento sladší variant zemiakov, pôvodom opäť zo Severnej Ameriky, spestril jemnú chuť, ktorá nikoho neurazí, čo bol asi zámer. Aj štruktúra tejto luxusnej pochúťky bola veľmi jemná a prezentácia elegantná.

Zdroj: Marián Dekan

​Hovädzí tatarák

Potešili i Pirohy plnené pečenou tekvicou (14,90 €) s rôznorodými pridanými chuťami, ktorých výsledkom bol nový, netradičný zážitok. Chutné taštičky z mäkučkého cesta posunula na ešte vyšší level omáčka z čierneho cesnaku, ocenili sme takisto ovčí syr a lieskovce na tanieri, no ešte väčším prekvapením bolo, že majster kuchár spestruje túto lahôdku aj chipsom z bieleho jogurtu.

Zdroj: Marián Dekan

​Plnené pirohy

Napokon sme zvládli i dezert, kde sme stavili na Mousse z horkej čokolády (6,90 €). Bol vynikajúci, svieži, a zároveň prenikavý. Bila sa v ňom zemitá chuť červenej repy so sladkosťou maliny a k tomu horkosť čokolády... Veľmi dobrá kombinácia!

Zdroj: Marián Dekan

​Čokoládový mousse

Naše hodnotenie: ****

Maximum: 5 hviezdičiek

Reštaurácia nebola o návšteve informovaná. Konzumáciu si redakcia platila sama.

(bn)

Páčil sa vám článok?