Prišli tisíce ľudí: Brownfield bývalého podniku Palma prvýkrát otvorili pre verejnosť.

7.5.2024
0

Zdroj: Corwin

Páčil sa vám článok?

Zaniknutý priemyselný komplex ako kulisy pre verejné podujatie. Bývalá fabrika Palma sa stala prvým bratislavským brownfieldom, ktorý otvoril svoje brány pre širokú verejnosť a umožnil jej prejsť sa po miestach, kde pred rokmi prebiehala výroba rastlinných olejov.

Palmu developer Corwin na jeden deň, 1. mája,  premenil na tržnicu pod holým nebom, priestor na prezentáciu lokálnych výrobcov či spolkov a miesto, kde mohli ľudia spoznať plány revitalizácie na novú, udržateľnú mestskú štvrť. Túto možnosť si nenechalo ujsť takmer 5,5-tisíc návštevníkov. Za spoločnosť Corwin nás o tom informoval Slavomír Šikuda.

„Je to koncept tzv. early activation alebo „skoršej“, hoci dočasnej aktivácie územia. Na Slovensku sa v podobnom rozsahu ešte nevyužil. V prípade Palmy bolo podujatie malou ochutnávkou toho, ako by mohol brownfield revitalizovaný na nový kúsok mesta spájať a vytvárať priestor pre život a trávenie voľného času. A to nielen pre svojich budúcich obyvateľov, ale pre celé široké okolie. Dnes je pravým opakom – my ho voláme začarovaným miestom, ktoré je zdevastované a tvorí neprirodzenú bariéru. Podľa prieskumov si až 80 percent susedov Palmy želá, aby sa s jej revitalizáciou začalo čo najskôr,“ hovorí Filip Gulan, projektový manažér spoločnosti Corwin.

Zdroj: Corwin

Celodenný event bol mixom vizuálnych a chuťových zážitkov, ale aj informačných a vzdelávacích aktivít pre všetky vekové kategórie – a nie len o revitalizácií a obnove chátrajúceho, v minulosti industriálneho územia. Bohatá bola ponuka občerstvenia, ktorú na budúcom hlavnom námestí Palmy, ktoré bude srdcom jej pešej zóny (svojou veľkosťou bude porovnateľné s Hlavným námestím v Starom Meste) zabezpečili predajcovia a producenti potravín z Bratislavy a okolia. Možnosť prezentovať sa mali rôzne komunitné aktivity, inkluzívne projekty či umelci.

Zdroj: Corwin

„Palma LIVE bola vyvrcholením našej niekoľkoročnej snahy o osvetu, komunikáciu a spoluprácu s verejnosťou. Dostali sme jednoznačne pozitívnu spätnú väzbu od tisícok návštevníkov, ktorí náš projekt do veľkej miery poznali. Ľuďom skutočne záleží na tom, čo v dnes stále spustnutom 6-hektárovom areáli vyrastie. Najčastejšou otázkou na našich projektových manažérov preto bolo, kedy sa revitalizácia Palmy začne a prečo to ide tak pomaly. Na jej spustenie je však potrebné aktualizovať územný plán, na čom už od roku 2020 aktívne spolupracujeme s odborníkmi magistrátu. Preto veríme, že sa náš koncept udržateľnej štvrte podarí čo najskôr odštartovať. Je plne v súlade s verejným záujmom aj so strategickými dokumentmi rozvoja Bratislavy,“ vysvetľuje Filip Gulan.

Čo vyrastie v bývalom závode

Palma by sa mala zmeniť na nové lokálne centrum tejto časti mesta. Podľa urbanizmu, ktorý vypracoval dánsky ateliér GEHL Architects, v jej severnej časti v dotyku so zrekonštruovanou Račianskou ulicou vyrastie  zóna s kancelárskymi priestormi, obchodmi či kaviarňami. Naproti tomu južná časť bude zameraná viac na bývanie, s kompaktnými obytnými blokmi s výškou 4 až 9 podlaží, dvormi, ihriskami a zelenými priestormi na oddych. Obe budú prepájať nové námestia a verejné priestory, doplnia ich funkcie ako materská škola, stacionár pre seniorov a pod.

Zdroj: Corwin

Zeleň bude v rezidenčnej časti pokrývať takmer 12-tisíc m2 nádvorí aj okolitých pozemkov. Doplní ich vyše 6,5-tisíc m2 extenzívnych a intenzívnych vegetačných striech. 

Celá vnútorná časť Palmy sa má stať veľkou pešou zónou.

Automobilová doprava bude vedená komunikáciou na obvode celého areálu, z ktorej bude prístupné parkovanie v podzemných garážach určené pre rezidentov a nájomníkov, ale aj jej návštevníkov.

Dominantou a najvyššou stavbou celého projektu zostane bývalé Silo, pričom developer plánuje zachovať a obnoviť aj ďalšie tri pôvodné budovy. Lisovňa by sa mohla zmeniť na verejnú tržnicu. Z Union Mlynu má byť moderný objekt s viacúčelovými priestormi, kanceláriami, kreatívnymi ateliérmi. Svoju novú funkciu dostane aj Zámočnícka dielňa. „Palma tak bude príjemným miestom na prácu, bývanie aj trávenie voľného času. Presne, ako to hovorí filozofia moderného mesta pre ľudí – bude sa v nej dobre cítiť aj dieťa, ale aj seniori,“ uzatvára  Gulan.

(ts, ms)

Páčil sa vám článok?