Požiadať o vrátenie peňazí za nevyužívanú električenku sa podľa cestujúcich vôbec neoplatí...

11.4.2020

Zdroj: DPB

Páčil sa vám článok?

Nakoľko je jasné, že v tomto školskom roku už deti do lavíc nezasadnú, tak mnohí rodičia uvažujú nad tým, že by požiadali o vrátenie peňazí za štvrťročné a ročné predplatné cestovné lístky, teda tzv. električenky a to v súlade s Prepravným poriadkom Integrovaného dopravného systému v Bratislavskom kraji, ktorú to umožňuje. Aká je však realita?

Prepravný poriadok IDS v Bratislavskom kraji v časti C.2 „Návratky cestovného lístka“ informuje, že každý majiteľ predplatného cestovného lístka má právo požiadať o vrátenie cestovného za nevyužitý alebo čiastočne využitý cestovný lístok, a to bez udania dôvodu. Musí však o to požiadať písomne a k žiadosti zároveň priložiť svoju bezkontaktnú čipovú kartu. O vrátenie cestovného treba požiadať ešte pred obdobím platnosti električenky, ale tiež počas jej platnosti – v takom prípade vám predajca vráti alikvotnú časť cestovného zníženú o manipulačný poplatok. Pri výpočte zohľadní počet precestovaných dní, ale pozor - za precestovaný deň sa počíta aj deň doručenia žiadosti. Zoznam miest na podanie žiadosti nájdete na internetovej adrese www.idsbk.sk.

Vozidlá MHD premávajú už takmer mesiac skoro prázdne - má význam v nich kontrolovať cestovné lístky?

Výskyt koronavírusu výrazne ovplyvnil aj fungovanie bratislavskej MHD. Nakoľko sú od marca zatvorené školy a mnoho ľudí zostalo doma s deťmi a prestalo chodiť do práce, tak vyťaženosť liniek výrazne poklesla. Zisťovali sme, či DPB posiela aj do poloprázdnych spojov revízorov, respektíve či nie je prípadná kontrola cestovných lístkov v týchto dňoch zbytočným rizikom.

Viacero rodičov kupuje školákom trojmesačné predplatné lístky, teda im vychádzal tretí štvrťrok na začiatok marca a električenky mali by byť platné do konca mája. Nikto z nich vtedy nemohol tušiť ako sa situácia u nás v dôsledku koronavírusovej pandémie vyvinie, teda, že sa 12. marca preruší vyučovanie na základných, stredných aj vysokých školách a začnú sa deti aj študenti učiť doma. Presne to sa prihodilo aj v rodine pani Zuzany, ktorá na stránku Bratislavských novín napísala:  "Včera bol syn so žiadosťou na Dopravnom podniku Bratislava. Má 3-mesačný predplatný lístok s platnosťou do 17.5. Už 2 až 3 týždne ho nevyužíva, nakoľko je doma. Tak sme si mysleli, že aspoň niečo mu vrátia (rátalo by sa to od dnešného dňa). Povedali mu, že mu vrátia 2 eurá (ešte si 2 eurá odpočítali ako manipulačný poplatok). Vystál si radu a keď sa dozvedel, koľko dostane, žiadosť nepodal, že on sa za tie dve eurá radšej ešte povozí. Ten koeficient je dobre prešpekulovaný."

Nad vrátením cestovného uvažovala aj pani Ivona, ktorá si električenku kupovala vlani v rámci týždňa mobility za zľavnenú cenu 199,20 € (namiesto pôvodnej 264,20 €) a mala jej platiť do októbra 2020. Keď sa informovala na DPB, akú alikvótnu časť by jej mali vrátiť, tak dostala takúto odpoveď:

Zdroj: FB Revízori

​So svojím rozčarovaním sa podelila na sociálnej sieti a nepríjemne tým prekvapila viacerých používateľov MHD, ktorí mali takisto predplatené cestovné lístky na dlhšie obdobie a uvažovali nad ich vrátením. "Manželka má električenku platnú do októbra, ale mne to na tej ich kalkulačke vychádzalo, že by jej mohli vrátiť okolo 40 eur. Po precestovaní 212 dní už má prakticky nulovú hodnotu a ešte treba zarátať aj ten manipulačný poplatok, takže v takom prípade sa to už vôbec neoplatí," sklamane skonštatoval Pavol.  

Zdroj: koláž abn

"Moja manželka nastúpila na materskú dovolenku, čo sme zistili krátko po kúpe 365-dňovej električenky. Okamžite si ju zrušila a poslali jej nazad 15 eur," dodal Patrik.

Svoju konkrétnu skúsenosť ostatným cestujúcim opísal aj pán Vladimír: "Nepočítajte stým že vám niečo dajú. Poslal som tam žiadosť aj s kartou. A podľa ich vzorca som im bol dlžný ešte 13 € a ktomu a 2 € za manipulačný poplatok aj napriek tomu, že mi tam ostával viac ako mesiac pre 9 zónovu električenku. Čiže mi napísali, že mi nevznikol nárok na vrátenie alikvotnej čiastky. Pritom 1 mesiac takejto električenky stojí 72,90€ a bolo to 34 dni ku koncu platnosti, ten vzorec čo majú, je nastavený tak, aby nemuseli nikdy nič vrátiť."

Viacerí sa zhodli na tom, že ak pri ročnom predplatnom lístku je tak nízka suma za jeho vrátanie, tak štvrťročný sa už vôbec neoplatí riešiť. Pochopiteľne, že sa našli aj takí, čo tvrdili, že MHD normálne funguje a teda by ju majitelia električeniek využívať mohli, ale aj to asi len v prípade, že by sa nachádzali v Bratislave. Tisícky ľudí tu študujú, pracujú a prechodne aj bývajú, ale teraz do hlavného mesta nemajú dôvod chodiť, nakoľko okrem škôl boli uzatvorené aj mnohé pracoviská a ľudia boli krízovým štábom vyzvaní, aby robili z domu, ak je to možné. 

Adam do diskusie na FB stránke Revízori Bratislava, kde sa tento problém takisto rozoberal napísal: "Nechcem byť interetový hater, ale aj preto je tá nižšia cena na tom ročnom predplatnom lístku, že beriete nejaké riziko na seba." Úplne inú skúsenosť má Jakub: "Za viedenskú električenku mi normálne vrátili plnú sumu, teda okrem minutých, teda precestovaných mesiacov. Vybavil som všetko online a vzhľadom na koronu mi neúčtovali ani manipulačný poplatok. Evidentne je to v Bratislave celkom inak..."

(ars)

Páčil sa vám článok?