V mestských lesoch pribudlo 10 nových miest na opekanie

26.4.2024
0

Zdroj: Mestské lesy v Bratislave

Páčil sa vám článok?

S jarnými teplotami v plnom prúde začína aj opekacia sezóna, ktorá trvá často až do neskorej jesene. Aj tento sa organizácia Mestské lesy v Bratislave postarala o rozšírenie a rekonštrukciu ohnísk, ktoré môžu naši návštevníci naplno využívať. Informovala nás o tom PR špecialistka organizácie Eliška Šotek.

"Opekanie patrí k najobľúbenejším činnostiam návštevníkov lesoparku. Mestské lesy preto už tretí rok komplexne revitalizujú ohniská tak, aby boli bezpečnejšie, funkčné, a s kvalitným mobiliárom. V novom štandarde, ktorý ľuďom prináša vyšší zážitok z opekania, boli prerobené ohniská na Kamzíku, v okolí Horárne Krasňany, v Kačínskej doline aj na Sitine," priblížil námestník primátora pre životné prostredie Jakub Mrva.

 Na začiatku jari odovzdávame verejnosti ďalších 10 bezplatných miest na opekanie. Ohniská, lavičky, stoly a smetné koše vyrobili svojpomocne zamestnanci údržby lesoparku, pred rekreačnou sezónou. Na mobiliár použili lokálne drevo z nášho lesa, hlavne dub a agát," prezradil riaditeľ Mestských lesov v Bratislave Marek Páva.

Aktuálne je v lesoparku vyše 90 oficiálnych ohnísk. Označené sú tabuľou ako miesto na kladenie ohňa. Od roku 2021 prešlo rekonštrukciou viac ako 30 ohnísk. Nové ohniská spĺňajú vyššie štandardy bezpečnosti. Sú zapustené do zeme, a okolo ohnísk je makadam, ktorý zabraňuje šíreniu ohňa a v prípade daždivých dní sa nevytvára blato.

Na území lesoparku sa môže klásť oheň len na vyhradených miestach. Avšak v prípade nepriaznivých podmienok, pri dlhodobom suchu, môžu hasiči vyhlásiť tzv. čas zvýšeného nebezpečenstva požiarov. V takom prípade platí zákaz kladenia ohňov aj na vyhradených miestach. Aktuálny stav je možné sledovať tu

Umiestnenie ohnísk na mape si môžete pozrieť tu.

(ms)

Páčil sa vám článok?