Vozidlá MHD premávajú už takmer mesiac skoro prázdne - má význam v nich kontrolovať cestovné lístky?

6.4.2020

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Výskyt koronavírusu výrazne ovplyvnil aj fungovanie bratislavskej MHD. Nakoľko sú od marca zatvorené školy a mnoho ľudí zostalo doma s deťmi a prestalo chodiť do práce, tak vyťaženosť liniek výrazne poklesla. Zisťovali sme, či DPB posiela aj do poloprázdnych spojov revízorov, respektíve či nie je prípadná kontrola cestovných lístkov v týchto dňoch zbytočným rizikom.

Na facebookovej stránke Revízori Bratislava sa včera objavila otázka: "Neviete, či chodia revízori?" A pod statusom sa následne objavila diskusia plná rôznorodých odpovedí. Jeden z užívateľov napísal, že majú vykonávanie kontrol do 30. apríla 2020 zakázané a aj ďalší človek tvrdil, že nechodia a dá sa cestovať poloprázdnych prostriedkoch MHD úplne zadarmo. Našli sa však aj takí, čo tvrdili, že revízorov aj napriek nízkej súčasnej vyťaženosti spojov stretli a to konkrétne v linke č. 94 na území Petržalky. "Mňa v jeden deň kontrolovali až trikrát," poznamenal jeden z cestujúcich.

Opýtali sme sa hovorkyne Dopravného podniku Bratislava  Adriany Volfovej, ako je to v týchto pandemických časoch s výkonom prepravnej kontroly. Teda či slúži teraz menší počet revízorov a či sú chránení aj oni, keďže by sa k iným ľuďom nemali približovať a bez fyzického kontaktu sa táto činnosť asi sotva dá vykonávať, ak majú niekomu skontrolovať platnosť cestovného lístka alebo električenky. "DPB, a. s. vo zvýšenej miere chráni všetkých pracovníkov zabezpečujúcich dopravu, ktorí sú v kontakte s cestujúcou verejnosťou. Vzhľadom na potrebu prevádzkovania MHD je to pre podnik prioritou," povedala Bratislavským novinám Adriana Volfová, od ktorej sme sa síce presné počty slúžiacich revízorov nedozvedeli, ale aj niektorí vodiči DPB, ktorí strávia vo vozidlách niekoľko hodín denne, nám potvrdili, že stretnúť pracovníkov prepravnej kontroly je v tomto období dosť veľká vzácnosť. "Ja teraz jazdím v DPB už tretí týždeň a ešte som nemal vo vozidle ani jedného revízora," prezradil nám jeden z nich.  Bratislavou už niekoľko týždňov koluje hláška, že možno aj oni teraz robia "z domu..." 

Oveľa častejšie do vozidiel nastupujú pracovníci, ktorí na konečných zastávkach vykonávajú dezinfekciu autobusov, trolejbusov a električiek: 

Zaujímalo nás aj to, o koľko sa znížili prepravné kapacity DPB za mesiac marec v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka, ale ani tieto čísla ešte nie sú známe. Na základe nášho pozorovania sa len v máloktorom vozidle MHD sa okrem vodiča nachádza viac než päť cestujúcich. A to vrátane tzv. špičky. Veľa ľudí sa už na sociálnej sieti pochválilo aj tým, že malo celú električku či autobus počas jazdy len pre seba... 

"Pokles cestujúcich je väčší než prázdninové obmedzenie, avšak snahou DPB, a. s. je aj naďalej kvalitne poskytovať služby MHD aj v ťažkých časoch (v tomto období nejazdia taxi služby). Vďaka aktuálnemu grafikonu majú cestujúci dostatok priestoru vo vozidlách a môžu dodržiavať medzi sebou bezpečný odstup," povedala Adriana Volfová a na záver sumarizovala aj opatrenia, ktoré DPB prijal v marci. "Prestali sme prevádzkovať, respektíve obmedzili vysokoškolské linky č. 31, č. 131 a č. 184, dočasne sme zaviedli režim školských prázdnin od 16.3.2020 až do odvolania, prestali sme prevádzkovať do odvolania linky č. 25, č. 26 a č. 92, ktoré jazdili k Volskwagenu a prestali vypravovať posilovú linku č. 7."

(ars)

Páčil sa vám článok?