Pri kúpaní si dávajte pozor, aj voda vám môže ublížiť!

15.6.2019

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Kúpacia sezóna sa vďaka slnečnému počasiu s tropickými teplotami rozbehla naplno, môžete si vyberať, či sa osviežite na umelom alebo prírodnom kúpalisku. Ale pozor, voda nemusí byť taká čistá, ako sa vám na prvý pohľad zdá...

Aké sú nástrahy kúpalísk?
Aj keď je na umelých kúpaliskách voda v bazénoch chlórovaná, nezabráni tomu, aby sme sa nedostali do kontaktu s množstvom mikroorganizmov, od vírusov a baktérií cez huby a plesne až po črevné parazity. Najproblémovejšie bývajú podľa hygienikov detské bazény. Na znehodnotenie vody pritom stačí málo – aby do nej vošli ľudia bez hygie­nických návykov, ktorí sa pred vstupom do bazéna neosprchovali, majú otvorené rany na pokožke, alebo si ho dokonca zamieňajú s WC... A tiež správca kúpaliska, ktorý zabudne vydezinfikovať vodu a nevymieňa ju pravidelne.

Baktérie a vírusy na umelých kúpaliskách môžu vyvolať črevné hnačkové ochorenia, zápaly očných spojiviek, vírusový zápal pečene. Mikroskopické huby, plesne, kvasinky nám môžu spôsobiť ochorenie kože, nechtov, vlasov, svrbenie i gynekologické problémy. Ak máte podozrenie na zlú kvalitu vody, obráťte sa priamo na prevádz­kovateľa kúpaliska, prípadne na regionálny úrad verejného zdravotníctva.

Riziká číhajú aj na jazerách...
Výhodou jazier je, že sa v nich nekúpe také množstvo ľudí ako v bazéne, a teplota vody nepresahuje 37 stupňov, ktorá je pre množenie mikróbov doslova rajom. Kúpanie nám však často kazia sinice, ktoré môžu spôsobiť rôzne alergické reakcie – hrozia kožné vyrážky, zápaly očných spojiviek, tráviace či dýchacie ťažkosti. Dokážete ich odhaliť aj sami: ak uvidíte na jazere vodný kvet, ktorý pôsobí ako kaša na povrchu vodnej hladiny, nekúpte sa! To, či sú vo vode, zistíte aj jednoduchým testom. Naberte do priesvitnej nádoby vodu, dajte ju postáť na svetle, a ak sa po 15 minútach vytvorí na hladine prstenec farebnej hmoty, pravdepodobne sú vo vode sinice. Hygienici neodporúčajú ani kúpanie v jazerách, kde je množstvo vodných vtákov.
Oplatí sa preto sledovať aktuálne informácie o kvalite vody, ktoré počas celej letnej sezóny bude pravidelne zverejňovať Úrad verejného zdravotníctva na svojej internetovej stránke.

(ac)

Páčil sa vám článok?