Ktoré kúpaliská a vodné plochy už schválili hygienici ako vhodné na kúpanie?

13.6.2019
0

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

V Bratislavskom kraji bola k 11. júnu 2019 povolená prevádzka dvoch prírodných (Zlaté piesky a Slnečné jazerá v Senci) a piatich umelých kúpalísk (Delfín, Tehelné pole, Lamač, Rosnička v Bratislave a biokúpalisko Borovica na Kamennom mlyne).

Informovala o tom hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Bratislave Katarína Nosálová.

Na rozhodnutie hygienika čakajú prevádzky bratislavských kúpalísk Matador, Rača, Krasňany i prírodného kúpaliska Kuchajda, rovnako tak kúpaliská v Malackách, Modre a Pezinku. "Letné kúpalisko Iuventa a Fajn Klub a biokúpalisko Tri vody ešte nepožiadali o uvedenie kúpaliska do prevádzky," dodala Nosálová.

Ozrejmila, že z doteraz kontrolovaných a schválených kúpalísk boli všetky po hygienickej stránke vyhovujúce a pripravené na sezónu. "Preskúmaná kvalita vody umožňuje kúpanie i v prípade prírodných vodných plôch Vajnorské jazerá, Rusovce, Čunovo, Veľký Draždiak, Ivanka pri Dunaji, Malé Leváre, Plavecký Štvrtok, Nové Košariská," skonštatovala Nosálová.

Hovorkyňa informovala, že kvalita vody na prírodných kúpaliskách zaradených do monitoringu alebo s organizovanou rekreáciou sa bude kontrolovať v dvojtýždňových intervaloch, v lokalitách s neorganizovanou rekreáciou sa budú vykonávať len orientačné kontroly kvality vody na kúpanie dva až trikrát za sezónu, kontrolu bazénovej vody uskutočnia hygienici raz mesačne. Vo všetkých prípadoch sa harmonogram a intenzita kontrol môže meniť podľa aktuálnej situácie.

RÚVZ v Bratislave uverejní počas kúpacej sezóny na svojom portáli i na sociálnej sieti každý štvrtok aktuálne výsledky z rozborov vôd aj s poznámkou, či je voda vhodná na kúpanie.

V hlavnom meste už kúpaciu sezónu oficiálne otvorili na kúpaliskách Rosnička v Dúbravke, kúpalisku v Lamači, na Tehelnom poli v Novom Meste i Delfíne v Ružinove. Otvorené sú aj Zlaté piesky, oficiálne sa tu však sezóna začne v sobotu (15. 6.). V Krasňanoch predpokladajú otvorenie 21. júna a v Rači 28. júna. Prevádzkovateľ letného kúpaliska Matadorka v Petržalke na sociálnej sieti informuje, že finišujú s prípravami na novú letnú sezónu, sezónu majú otvoriť v druhej polovici júna. Otvorenie 1. júla avizoval na sociálnej sieti aj prevádzkovateľ kúpaliska Mičurin.

​V Malackách majú otvárať sezónu v najbližších dňoch, termín pre kúpalisko Pezinok-Sever ešte nie je známy.

(TASR) 

Páčil sa vám článok?