FOTO Komáre v Bratislave: Ľudia kupujú repelenty, doštípaná Nikol narazila na vybrakovaný regál

13.6.2019
0
Prázdny regál na repelenty

Zdroj: Nikol

Páčil sa vám článok?

Niektoré lokality Bratislavy sužuje množstvo komárov. Mladá Petržalčanka Nikol sa s nami podelila o čerstvú skúsenosť zo Sadu Janka Kráľa, ktorý navštívila v stredu podvečer. Mnohých Bratislavčanov však zaskočil aj postoj magistrátu.

"Prišla som do Sadu Janka Kráľa, bola som tam hádam tri minúty a utekala preč. Za tú chvíľu som si odniesla minimálne 10 štípancov. Môj problém je, že na ne intenzívne reagujem, bolí ma doslova polovica tela," napísala nám Nikol.

Doštípaná Nikol po pár minútach, ktoré strávila v Sade Janka Kráľa:

Zdroj: nc

​Po svojom zážitku sa Nikol rozhodla si okamžite kúpiť repelent, a tak utekala do obchodu. Tu ju však čakal doslova vybrakovaný regál (úvodná foto článku). "Kým som tam bola, prišlo k regálu niekoľko ľudí, ktorí taktiež zháňali repelent. Zostal tam však akurát  nejaký detský pod názvom Predátor 

V obchode mali už iba repelent pre deti od troch mesiacov:

Zdroj: Nikol

​"Po pár hodinách sa mi štípance na ramene ešte rozliali, mám to horúce, fialové a bolí ma to. Štípance mám aj na hlave, ďalší na nohe má priemer sedem centimetrov," ozvala sa nám neskôr Nikol.

Komáre sa stali v Bratislave v ostatných dňoch témou číslo jeden. Mestská časť Dúbravka už požiadala o vykonanie postreku, dnes by tak mala urobiť, ako nás informoval starosta Dárius Krajčír, aj  Devínska Nová Ves. Magistrát však vykonanie chemického postreku odmieta, vlnu rozmanitých reakcií vyvolal na sociálnych sieťach príspevok Andreja Kovarika, ktorý má na magistráte túto agendu v súčasnosti na starosti. Otvorene priznal, že chemicky striekať sa jednoducho robiť nebude. Ľuďom odporučil, aby si kúpili sieťky na okná, prípadne používali repelenty. Nikol tieto odporúčania nahnevali. "Keď sa teraz budeme celé týždne po tele masovo natierať repelentmi a vyhadzovať ich neekologické obaly, je to pre naše zdravie a životné prostredie lepšie ako vykonanie jedného postreku? A čo mám kamarátky - mamy, tie  deti repelentmi natierať nechcú, lebo sú jednoducho škodlivé a dávate si ich priamo na telo." 

Andrej Kovarik z magistrátu má však na chemický postrek jednoznačne negatívny názor: ​"Zdá sa, že sa rúca svet, lebo nastala bežná situácia po povodniach. Stretli sa všetky predpoklady na to, aby nastala prirodzená a treba povedať, že aj potrebná populačná explózia komárov. Ľudia, nehovorím, že máte mať komáre radi, ale táto absurdná hystéria, ktorú dnes niektorí vyvolávate, je trochu dosť mimo obyčajného sedliackeho rozumu. Obyvatelia lokalít susediacich s inundaciami (zaplavovými územiami riek) by si mali v prvom rade uvedomiť, že v týchto lokalitách sa komáre nárazovo a masovo vyskytovali vždy, keď na to boli podmienky, teraz sa vyskytujú a vždy sa vyskytovať budú. Ak by sa totiž nevyskytovali, nastal by kolaps ekosystemu a teda aj nás. Komáre sú pre ľudí síce nepríjemný bodavý hmyz, ale tvoria základ potravinového reťazca prakticky všetkého, čo vidíte, že je vonku živé. Takže by bolo dobré si tento fakt uvedomiť a prestávať vyvolávať hystériu z niečoho, čo tu bolo odjakživa. Naopak, bolo by dobre zamyslieť sa nad individuálnymi ochrannými opatreniami - teda najmä sieťky na okná. Nehnevajte sa, ale ak niekto nemá v Devíne, Devínskej alebo napr. vo Vysokej pri Morave sieťky na oknách a sťažuje sa, že nemôže ani spať, tak chyba bude na jeho strane. Ak už je takáto situácia, tak áno, pohyb vonku v chládku aj cez deň môže byť nepríjemný a odporúčam používať viaceré druhy fungujúcich repelentných prípravkov od bio až po ťažkú chémiu, to už je na každom z vás. Je jasné, že komáre sú nepríjemný bodavý hmyz a zdá sa, že ľudia za posledné roky, keď populačná explózia absentovala pre pretrvávajúce sucho, zabudli na tento normálny stav. To ale neznamená, že majú teraz samosprávy okamžite začať masovo striekať krajinu a ľudí s ňou jedovatými a zdraviu jednoznačne škodlivými pesticídmi. Nie, nebudeme to robiť, pretože zdravie ľudí a zdravé životné prostredie je pre nás na prvom mieste... Na záver vidiac tu hystériu by som dodal k požiadavkám na chemické postreky nasledovné - chemicky striekať jed po našich uliciach by sa malo dovoliť až po tom, čo toto na základe dnešnej úrovne poznatkov odsúhlasia obyvatelia danej obce v referende, aby bolo zrejmé, či väčšina ľudí suhlasí so striekaním jedovatých látok v ich obci. Samozrejme, na vlastné obecné náklady. Za jedinú výnimku by som považoval situáciu, keď regionálny úrad verejného zdravotníctva vyhlási mimoriadnu kalamitnú situáciu na základe objektívnych kritérií - jedným z nich by mohlo byť napríklad, ak by komáre u nás začali prenášať maláriu," napísal na sociálnu sieť Kovarik.

Slová Andreja Kovarika vyvolali pochopiteľne mnoho reakcií. Ľudia, ktorí volajú po chemickom postreku, sa ironicky pýtajú, či podobne budeme pristupovať napríklad k premnoženým potkanom alebo švábom, či dáme na ulice hnoj, aby nám muchy navrátili do miest lastovičky a či sa v zime nebude odhŕňať sneh, keďže je taktiež prirodzený... "Mesto pred sezónou jasne verejne deklarovalo, že použije po vzore našich rakúskych susedov ekologicky prípravok, ktorý sa (na rozdiel od škodlivejšieho predchádzajúceho variantu) aplikuje skôr ešte na larvy komárov... Pýtam sa, urobilo tak mesto alebo nie? Ak áno, aplikovalo sa správnym spôsobom? Niekde musela totiž na 100% nastať chyba. V Rakúsku to totiž roky funguje a u nás sa ideme všetci zblázniť z útočných komárov!" konštatoval pod naším článkom čitateľ Roman.

(ms)

Páčil sa vám článok?