FOTO: Čo všetko nám v Bratislave pripomína Milana Rastislava Štefánika?

6.5.2019
Na letisku si pripomenuli výročie smrti m. r. štefánika - Stefanik letisko
Páčil sa vám článok?

Cez víkend uplynulo 100 rokov od úmrtia Milana Rastislava Štefánika, ktorý nedávno v celonárodnej ankete RTVS získal titul Najväčší Slovák. Spoluzakladateľa prvej Československej republiky si krátko po jeho smrti uctila aj Bratislava, ktorá po ňom pomenovala ulicu a neskôr aj nábrežie či letisko.

Štefánikova ulica – pomenovanie ulica Milana Rastislava Štefánika dostala v roku 1921. Predtým sa volala Stefania strasse podľa belgickej princeznej, po ktorej zostala dodnes pomenovaná známa kaviareň oproti Grassalkovichovnu paláca na začiatku Palisád.

Zdroj: Pinteres

​Po Štefánikovej ulici premávala do roku 1979 aj električka z centra mesta smerom na železničnú stanicu. V roku 1950 túto rušnú komunikáciu komunisti premenovali na ulicu Obrancov mieru, ale po Pražskej jari a uvoľnení politických pomerov v roku 1968 sa vrátila k názvu Štefánikova.

Zdroj: Ba foxy

​Žiaľ jej to vydržalo len 5 rokov a od roku 1973 zase niesla názov po obrancoch mieru a nie ministrovi vojny. Po nežnej revolúcii, teda konkrétne v roku 1990 ju v Bratislave opäť pomenovali po generálovi M.R.Štefánikovi, čo jej vydržalo až do súčasnosti.

Nábrežie Milana Rastislava Štefánika sa nachádza na verejnom priestranstve v areáli nákupného centra Eurovea. Ide o priestor medzi novou budovou Slovenského národného divadla a brehom Dunaja, ktorému dominuje 7-metrová socha Milana Rastislava Štefánika. 

Zdroj: Google Maps

​Za ňou sa na vysokom pilieri nachádza socha leva držiaceho znak bývalého Československa – teda štátu, ktorý generál Štefánik v roku 1918 spolu s T.G. Masarykom pomáhal zakladať.  

O samotnej soche M.R. Štefánika a jej pohnutom osude sme písali tu:   

Letisko Milana Rastislava Štefánika nesie svoj názov od 21. júla 1993. Predtým než ho pomenovali po významnom slovenskom politikovi, vedcovi, diplomatovi a generálovi sa volalo Letisko Bratislava. Oficiálne existuje od roku 1923, ale rozsiahle rovné plochy pred Ivankou pri Dunaji slúžili na odlety a prílety lietadiel už aj v predchádzajúcich rokoch.

Zdroj:

​Nie je žiadnym tajomstvom, že práve tu Milan Rastislav Štefánik tragicky zahynul 4. mája 1919 pri pristávaní lietadla Caproni Ca.33 spolu s dvoma talianskymi dôstojníkmi a mechanikom. K nehode došlo o 11:35 hod., keď sa stroj po krátkom kontakte s terénom opäť zdvihol, ale v nasledujúcej zákrute po vetre lietadlo stratilo vztlak, prešlo do ľavej vývrtky a zrútilo sa. Nepripútaná posádka z lietadla vypadla a všetci boli na mieste mŕtvi.

Zdroj: digda.eu

​Dodnes existuje aj nepotvrdená teória o zostrelení lietadla, z dôvodu zámeny talianskej trikolóry za maďarskú, čo bola pre československých vojakov v tej dobe nepriateľská krajina. Iné špekulácie hovoria o politickom atentáte z dôvodu konfliktu francúzsko-talianskych geopolitických záujmov, prípadne osobnými spormi M.R. Štefánika s E. Benešom a T.G. Masarykom. 

(ars) 

Páčil sa vám článok?