HISTÓRIA: Socha pripomínajúca pamiatku M.R.Štefánika mala pohnuté osudy

2.5.2019
0
Socha M. R. Štefánika

Zdroj: TASR - Štefan Puškáš

Páčil sa vám článok?

Osobnosť politika, astronóma, diplomata a generála Milana Rastislava Štefánika, ktorý sa výrazne zaslúžil o vznik Československej republiky (ČSR), pripomínali a pripomínajú na Slovensku viaceré sochy či pamätníky.

V Bratislave v roku 1938 pri príležitosti 20. výročia vzniku ČSR odhalili pred Slovenským národným múzeom (SNM) pamätník venovaný Štefánikovej pamiatke. Autormi návrhu boli sochár Břetislav Kafka, maliar Jaroslav Jareš a architekt Vojtěch Šebor. Pamätník pozostával z 27-metrového pylónu, na ktorom stál lev so štátnym znakom ČSR. Pred pylónom bola viac ako sedemmetrová socha M. R. Štefánika v leteckej kombinéze, ktorej autorom bol vtedajší známy český sochár Kafka.

Už tesne po odhalení pamätníka zaznievali kritické hlasy, predovšetkým na adresu leva. Napokon pylón aj leva po rozpade ČSR nechala v júni začiatkom 40. rokov minulého storočia odstrániť vláda vojnovej Slovenskej republiky (1939-1945).

Zdroj: TASR - Martin Baumann

Osamotená Štefánikova socha stála na dnešnom Námestí Ľudovíta Štúra, keď padla za obeť totalitnému komunistickému režimu. Ženisti 31. marca 1954 sochu odstrelili. Z pôvodného pamätníka sa zachoval len lev. "Stála na dnešnom námestí Ľ. Štúra, približne v mieste zrúteného pomníka Márie Terézie. Denne ma tadiaľ matka vozila v kočíku a dokonca mi dala aj meno Milan Rastislav," prezradil pre banoviny.sk čitateľ Milan, ktorý nám poslal i dobovú fotografiu. 

Zdroj: Archív M. K.

​Kafka však zhotovil aj tretinový model Štefánikovej sochy, z ktorého boli odliate dve bronzové plastiky. Jedna sa nachádza od roku 1994 v Prahe na Petříně pred Štefánikovou hvezdárňou a druhá vo francúzskom Paulhane.

Zdroj: TASR - Martin Baumann

Z iniciatívy bratislavskej Nadácie Milana Rastislava Štefánika vznikla kópia pamätníka, ktorú slávnostne odhalili 4. mája 2009. Sochári Gotthard a Jan Jandovci vymodelovali podľa pôvodnej Kafkovej sochy viac ako sedemmetrový model, podľa ktorého odliali v Blansku bronzovú sochu. Architekt Pavol Kopačka vypracoval projekt, pričom maximálne rešpektoval pôvodnú Šeborovu architektúru. Pamätník stojí na bratislavskom Nábreží M. R. Štefánika.

Zdroj: TASR - Štefan Puškáš

(TASR)

Páčil sa vám článok?