FOTO: Niektoré miesta a objekty na Bajkalskej ulici uvidíte už len na historických fotografiách...

26.11.2018

Zdroj: FB Bratislava a jej premeny

Páčil sa vám článok?

Bajkalská ulica vedie od Vajnorskej ulice až po Prístavný most, ale jej azda najznámejšou časťou je priestor medzi krytou športovou halou na Pasienkoch a futbalovým štadiónom Tehelné pole. Kedysi sa tu nachádzala pomerne rušná autobusová stanica a konávali vojenské prehliadky a dnes je dominantou výškový komplex Tri veže, oproti ktorému rastú nové bytové domy...

Zdroj: FB Bratislava a jej premeny

​Pohľad z križovatky Bajkalská - Trnavská cesta. V pozadí stála mimoriadne využívaná autobusová stanica. Druhým miestom, kde sa dalo vtedy nastúpiť na prímestský či diaľkový autobus, bola stanica pri tzv. Avione na Americkom námestí. Autobusovú stanicu Mlynské Nivy postavili až v 80-tych rokoch a dnes už ani ona neexistuje. 

Zdroj: Richard Hudec, imhd.sk

​Autobusové nástupištia sa na tomto priestore nachádzali, až dokým nezačali stavať komplex Tri veže, teda až do roku 2005. 

Zdroj: FB Stará Bratislava

​V roku 1965 stála už aj krytá športová hala na Pasienkoch a samozrejme aj futbalový štadión ŠK Slovan Bratislava, ale po autobusovej stanici či rušnej priľahlej cestnej komunikácii ešte nebolo ani chýru... 

Zdroj: FB Stará Bratislava

​Na Bajkalskej ulici sa každých päť rokov konávali veľkolepé vojenské prehliadky vždy 9. mája, teda v deň výročia skončenia druhej svetovej vojny. Sledovali ich takmer všetci obyvatelia Bratislavy. Dodnes sa hovorí, že za zlý stav vozovky môžu práve tanky a vozidlá ťažkej vojenskej techniky, ktoré sa tadiaľto presúvali.  

Zdroj: FB Stará Bratislava

Na tomto leteckom zábere si všimnite futbalové ihrisko nachádzajúce sa za krytou športovou halou na Pasienkoch, ktorá sa v súčasnosti volá Hant aréna. Ide o posledný trávnik, ktorý pôvodne patril slávnemu Slovanu a až do roku 2017 tu hrali svoje domáce ligové zápasy napríklad A-družstvá žien a junioriek. Štadión na Pasienkoch, kam sa po zbúraní Tehelného poľa belasí presťahovali, totiž patril Interu Bratislava vrátane okolitých tréningových plôch. Slovanisti sa už nevedia dočkať návratu "domov", teda presnejšie na Národný futbalový štadión. 

Zdroj: Šk Slovan com

​Minulosťou je už aj starý štadión na Tehelnom poli, na ktorom hrával svoje domáce zápasy ŠK Slovan Bratislava, ale aj reprezentácie Československa aj samostatného Slovenska. V časoch, keď boli okrúhle tribúny za bránkami na státie, sa naň zmestilo aj 50-tisíc divákov, ale vraví sa, že na zápas ČSSR - Brazília v roku 1968 ich prišlo aj 60-tisíc, čoho dôkazom je aj nasledujúce video:    

Takto to vyzeralo po zbúraní Tehelného poľa v priestore, z ktorého neskôr vznikol stavebný pozemok, kde postavili v rokoch 2014 až 2018 Národný futbalový štadión:

Zdroj: FB Tehelné pole

Takto Bajkalskú ulicu poznajú a vnímajú tí, ktorí ju každodenne využívajú, hoci tento záber pochádza ešte z roku 2014, kedy už starý futbalový štadión nestál a nový sa ešte nezačal stavať...

Zdroj: Google Maps

​​(ars, foto: FB Stará Bratislava, Bratislava a jej premeny, Richard Hudec - imhd, Google Maps) 

    

Páčil sa vám článok?