Ľudí bez domova otestujú antigénovými testami, testovať sa môžu aj bez občianskeho preukazu

27.10.2020
0

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Ľudia bez domova budú v rámci celoplošného testovania na ochorenie COVID-19 testovaní antigénovými testami. Deklaruje to Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny  s tým, že testovať sa v tomto prípade môžu aj ľudia bez občianskeho preukazu.

Pondelkové (26. 10.) vyhlásenie občianskeho združenia Vagus, ktoré sa v Bratislave venuje práci s ľuďmi bez domova, vníma ministerstvo ako dôsledok nedorozumenia.

"Na plošné testovanie v zariadeniach sociálnych služieb sa používajú antigénové testy, ktoré sa používajú aj pri celoplošnom testovaní všetkých občanov Slovenska. Použitie antigénových testov v praxi znamená, že v prípade pozitívneho antigénového testu u zamestnancov alebo klientov sociálnych služieb, sa postupuje v zmysle ďalších pokynov regionálneho úradu verejného zdravotníctva, tak ako pri všetkých občanoch," spresnilo ministerstvo.

Poskytovatelia sociálnych služieb pred samotným testovaním nahlásia potrebné počty certifikátov a následne si ich vyzdvihnú na odberovom mieste plošného testovania obce či mesta podľa miesta poskytovania sociálnej služby. Po ukončení testovania bezodkladne nahlásia na odbernom mieste počet testovaných osôb a výsledky testovania. Prijímatelia sociálnych služieb ambulantnou a pobytovou formou, ktorí majú nad desať rokov, a zamestnanci všetkých druhov a foriem sociálnych služieb, môžu byť testovaní priamo v mieste poskytovania sociálnej služby.

"Distribúciu testov pre poskytovateľov sociálnych služieb zabezpečuje príslušný vyšší územný celok. Poskytovateľ sociálnych služieb na účely plošného testovania použije testy, ktoré mu boli na základe žiadosti pridelené príslušným vyšším územným celkom podľa počtu zamestnancov a prijímateľov sociálnych služieb na každú prevádzku," uviedol rezort. V prípade, že prijímatelia sociálnych služieb krízovej intervencie nedisponujú občianskym preukazom, alebo iným preukazom totožnosti, má si zaznamenať poskytovateľ sociálnej služby, ktorý testovanie vykonal, údaje potrebné k identifikácii testovanej osoby a zaznačiť ich do evidencie.

"Vyzývame všetkých poskytovateľov sociálnych služieb krízovej intervencie, aby svojich prijímateľov motivovali k absolvovaniu testovania práve v zariadeniach sociálnych služieb, ktoré sú pre nich známym a bezpečným prostredím a predišli tak prípadným nepríjemnostiam spojeným s preukazovaním sa certifikátom o negatívnom teste v prípade voľného pohybu v čase zákazu vychádzania," skonštatovalo ministerstvo. V platnosti podľa neho ostáva aj možnosť dať sa pretestovať v rámci plošného testovania na odberných miestach určených obcou či mestom.

Rezort práce, sociálnych vecí a rodiny podobne, ako pri riešení ubytovania pozitívne testovaných zamestnancov zariadení sociálnych služieb pripomína, že právnická osoba môže požiadať ministerstvo o dotáciu na podporu humanitárnej pomoci do výšky 15.000 eur a využiť ju na zabezpečenie ubytovania pre ľudí bez domova, ale aj na vytvorenie karanténneho zariadenia pre ľudí bez domova.

Usmernenie k plošnému testovaniu prijímateľov a zamestnancov sociálnych služieb je zverejnené na webe ministerstva.

OZ Vagus upozornilo, že v prípade ľudí bez domova a celoplošného testovania na COVID-19 je množstvo nezodpovedaných otázok. Združenia napríklad poukázalo, že nie je jasné, ako môže absolvovať plošné testovanie človek bez občianskeho preukazu, či kde má človek, ktorý nemá domov, prečkať karanténu v prípade pozitívneho testu. Kritizovalo tiež, prečo sa plánujú na testovanie použiť orientačné rýchlotesty.

(TASR)

Páčil sa vám článok?