V súvislosti s plošným testovaním sa v prípade ľudí bez domova otvára veľa nedoriešených otázok

26.10.2020
Človek bez domova - OZ Vagus zima

Zdroj: M. Debnár

Páčil sa vám článok?

V súvislosti s plošnými testovaním v našej krajine je na okraji spoločnosti marginalizovaná skupina ľudí bez domova. Riaditeľka OZ Vagus upozorňuje na mnohé nedoriešené otázky a problémy, ktoré v týchto dňoch riešia. Nie je napríklad jasné, ako a či môžu testovať človeka bez občianskeho.

"Veľmi nás však mrzí, že opäť čelíme rovnakej situácii ako na jar. Považujeme za nutné zabezpečiť spôsob/systém, ktorý bude prispôsobený aj pre potreby viac ako 23 000 občanov Slovenska, ktorí nemajú domov," informovala o probléme ľudí bez domova Alexandra Kárová.

Kárová upozorňuje na viaceré sporné veci v súvislosti s plošným, testovaním tejto marginalizovanej skupiny obyvateľstva, ktorých riešenia nepostačujú. 

Vo svojom dennom centre Domec robili prieskum záujmu o testovanie na Covid-19. Zapojilo sa približne 65 ľudí a viac ako 95 % z opýtaných, by sa dalo otestovať. Veľa z týchto ľudí má mnoho zdravotných problémov, chronických ochorení, nemajú prístup k zdravotnej starostlivosti a mnoho z nich má už vyšší vek. "Boja sa, pretože sa nemajú kde izolovať, kde prečkať karanténu," spresňuje Kárová.

Čo sa týka potreby preukazovať sa občianskym preukazom alebo iným dokladom, Alexandra Kárová tvrdí, že zatiaľ nevedia, či bude nutné predložiť tento preukaz s tým, že toto môže byť problém, pretože vačšina týchto ľudí občiansky preukaz alebo zdravotnú kartu nemá. "Momentálne nemáme informácie o tom, či to bude potrebné. Pre našich klientov je to veľkou prekážkou," vysvetľuje pre banoviny.sk Kárová.

Jednou z najväčších otázok podľa riaditeľky OZ Vagus stále ostáva, čo sa stane s ľuďmi, ktorí budú pozitívne testovaní. Kto sa o nich postará, kam pôjdu, kto zabezpečí ich prepravu. "Ministerstvá si prehadzujú zodpovednosť medzi sebou alebo ju smerujú na mesto. Momentálne nemáme informáciu o tom, že by existovali zariadenia, kde budú môcť ľudia bez domova prečkať karanténu," dodáva. Dôležité je podľa nej doriešiť, či a koľko miest bude vyčlenených na doliečenie/karanténu. Zatiaľ nevedia, kto tieto miesta zriaďuje, koľko ich bude, aký personál ich bude zabezpečovať 

Vysvetľuje, že otázne je aj to, kedy a ako k nim budú doručené testy. Urobili potrebné kroky, podali žiadosť na VÚC a následne by im mali byť pridelené testy." Avšak na VÚC ani na MPSvR nám nevedia povedať, či a kedy ich dostaneme," upozorňuje. Minister obrany Naď dnes na tlačovej konferencii povedal, že na ľudí bez domova sa nezabudlo. "Boli vyčlenené špeciálne antigénové testy, ktoré budú použité pre ľudí bez domova," uviedol Naď.

Upozorňuje aj na to, že na základe dostupných usmernení podľa nej nie je zjavné, akým spôsobom sa dostanú testovaní k certifikátom. Kárová vysvetľuje, že jednou z možností je, že budú vydané až následne, vyzdvihnú ich na odberovom mieste plošného testovania obce a mesta, podľa miesta poskytovania sociálnej služby. "Alebo nám ich vydajú vopred, čo by bol lepší a rýchlejší variant," spresňuje pre banoviny.sk

 (ts,nc)

 

Páčil sa vám článok?