Zatvorené škôlky: Niektoré si od rodičov peniaze pýtajú, iné nie

3.4.2020
0
Materská škola

Zdroj: msborska.karlovaves.sk

Páčil sa vám článok?

Od 10. marca sú všetky materské školy v Bratislave zatvorené. Ozvali sa nám viacerí rodičia, ktorých zaskočilo, že si od nich súkromná škôlka napriek tomu pýta mesačnú platbu.

Pokiaľ ide o škôlky zriadené mestskými časťami, v ktorých sú poplatky oproti tým súkromným škôlkam doslova symbolické, situácia je pomerne jasná. Bratislavskí starostovia sa na rokovaní Regionálneho združenia mestských častí hlavného mesta vo väčšine zhodli, že rodičia nebudú platiť poplatky za materské školy a školské kluby, ak tie budú pre opatrenia v súvislosti s novým koronavírusom zatvorené. Starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová vysvetlila, že je nutné vybrané a nevyužité poplatky za prevádzku školských zariadení občanom vrátiť. "Inak by išlo o neoprávnené obohatenie," myslí si. Niektorým, ktorí platili za mesiac či dokonca celý školský rok vopred, budú dokonca peniaze vracať. "Po diskusii sa starostovia zhodli, že rodičia nebudú platiť poplatky za prevádzku počas dní, keď služba nebola poskytnutá. Preplatky budú vrátené rodičom pri vyúčtovaní a postup vrátenia si každá mestská časť zabezpečí individuálne podľa platného všeobecne záväzného nariadenia," informovalo regionálne združenie.

Neskôr zas Staré Mesto upresnilo, že príspevok na pobyt dieťaťa v materskej škole, príspevok na činnosť školského klubu detí (ŠKD) a príspevok na čiastočnú úhradu nákladov stravovania a režijných nákladov v školských a predškolských zariadeniach Starého Mesta treba uhrádzať ako doposiaľ s tým, že zariadenia musia byť pripravené zareagovať na ukončenie mimoriadneho stavu a návrat detí do škôl a škôlok a všetky nevyužité peniaze budú rodičom vrátené.  "Za obdobie, kedy bola materská škola mimo prevádzky, bude príspevok na pobyt dieťaťa v MŠ zákonným zástupcom zohľadnený a vrátený na konci školského roka," uvádza samospráva.

V úplne novej situácii, akú sme na Slovensku ešte nemali, sa ocitli aj súkromné škôlky. Tie na situáciu reagujú rôzne. Majitelia niektorých sa snažia obvolať jednotlivých rodičov a dohodnúť sa s nimi na tom, či by boli ochotní zaplatiť aspoň tzv. udržiavací poplatok (keďže zmluvy uzavreté medzi rodičmi a škôlkami so súčasnou situáciou nerátajú), napríklad 100 eur, ktorý by zabezpečil prežitie škôlky počas krízy. Iné si pýtajú polovicu poplatku a našli sa aj také, ktoré od rodičov žiadajú poplatok celý. I súkromné materské školy, ak sú v sieti škôl, majú navyše nárok na príspevok od obce.

Premiér Igor Matovič a minister financií Eduard Heger na tlačovej konferencii pred pár dňami potvrdili, že mzdu učiteľkám v rámci balíčka opatrení štát nahradí. "Ak sú zamestnancami firmy a SZČO, tak sa to automaticky na nich vzťahuje. Predpokladám, že táto podmienka tam bude splnená," vysvetlil minister financií. "Aj súkromná škôlka je podnik, ktorý je povinne zavretá prevádzka. Tým pádom áno. Učitelia, keď budú povinne doma, tak oni keď budú mať o 20 percent znížený plat, celú hrubú mzdu im preplatí štát a zamestnávateľ preplatí odvody," dodal Matovič.

Zisťovali sme, ako to zatiaľ riešia jednotlivé materské školy v Bratislave.

"Naši rodičia platia len alikvótnu časť za mesiac marec a už zaplatené školné za marec sa bude presúvať na prvý mesiac, kedy sa škôlky otvoria. Rodičom naša škôlka už tri týždne posiela listy s aktivitami, minulý týždeň sme začali s online hodinami na Skype pre tých, čo majú záujem. Nahrali sme zatiaľ jednu rozprávku na YouTube, budeme nahrávať ešte ďalšie," informovali nás z anglickej materskej školy v Petržalke. "Konkrétne aj ja ako riaditeľka čítam on-line rozprávočky na dobrú noc, posielame video každý deň," dodáva vedenie škôlky.

"S rodičmi sme v dennom kontakte, o všetkom sa radíme a riešime spoločne s rodičmi aj s našou právničkou," prezradila  Ildiko Jurinová, riaditeľka a majiteľka súkromnej materskej školy a jaslí Anjelik s tým, že rodičia si platia iba udržiavací poplatok. Edukačné aktivity im učiteľky posielajú cez mail aj cez whatsapp každý deň. Píše sa vždy téma týždňa a k nej dané úlohy, básne, hry, na tvorenie, rôzne námety na videá, piesne. Zvlášť úlohy sa posielajú ešte predškolákom. Tí majú povinnosť úlohy posielať svojej učiteľke. 

"Situácia je náročná pre škôlky aj pre rodičov. Komunikujeme s rodičmi na dennej báze prostredníctvom mailov, tvorivých videí aj dennej online výučby pre predškolákov. Veríme,že aspoň takto môžeme rodičom pomôcť s nápadmi a tipmi, ako deti rozvíjať v domácom prostredí. Deti sa veľmi tešia, že sú s nami a ostatnými kamarátmi zo škôlky v kontakte. Máme vynikajúci kvalifikovaný tím pedagógov a odborníkov. Náklady sú však veľmi vysoké. Keďže súkromné škôlky platia nájomné, réžijné, mzdové a odvodové náklady a nemajú (nesieťové) dotácie od štátu, potrebujú pomoc rodičov aspoň formou udržiavacieho poplatku, aby sa deti, v prípade otvorenia škôl, mali kam vrátiť. Ten, žiaľ, celé náklady nepokryje, ale veríme, že nám aj štát pomôže," vysvetlila Petra Arslan Šinková, psychologička a zriaďovateľka súkromnej materskej školy Fantastické detské centrum (Vrakuňa, Ružinov).

"S rodičmi komunikujeme od začiatku o celej situácii a prevádzky sme zatvárali už začiatkom marca z dôvodu ochrany zdravia našich skôlkarov a zamestnancov a z dôvodu prevencie a zabránenia šírenia koronavírusu. Poplatky sme rodičom ponížili zatiaľ do júna 2020, čo bude ďalej a či sa poplatky budú ponižovať aj potom, záleží od toho, kedy sa začne situácia trochu upokojovať a kedy oficiálne môžeme otvoriť prevádzky. Veríme, že v lete sa všetci spolu stretneme a budeme už plne fungovať, no ak budeme musieť predĺžiť karanténu, poplatky budú mať rodičia nižšie po dobu celej karantény," vysvetlila štatutárna zástupkyňa zriaďovateľa škôlky Happy Time (Staré Mesto, Ružinov)  Dominika Šubínová. V rámci výučby posielajú rodičom na mail vypracované aktivity, pracovné listy a kreatívne aktivity, pesničky, básničky a pohybovky podľa osnov schválených MŠ, každá aktivita je rozdelená na doobednú a poobednú časť a aby zachovali aj výučbu angličtiny, ide časť domácej výučby aj v anglickom jazyku. 

"Snažíme sa nájsť riešenia ,ktoré udržia chod školy, aby sme nemuseli prevádzku zatvoriť a prepustiť zamestnancov. Komunikujeme s rodičmi, všetko je v štádiu riešení. Uvidíme ešte, ako sa k tomu postaví štát a podobne," povedal nám Leonard Popovič z materskej školy Little Champions – Malí šampióni (Ružinov).

A ako to vidí právnik? Môžu rodičia platbu jednoducho odmietnuť? Advokát Milan Ficek zdôrazňuje, že treba skúmať i obsah zmluvy uzavretej s materskou školou. "V niektorých prípadoch by bolo možné uvažovať aj o použití § 575 Občianskeho zákonníka, ktorý upravuje tzv. zánik záväzku pre nemožnosť plnenia. Treba však poznamenať, že jeho prípadné použitie nemožno absolútne zovšeobecňovať a je vždy potrebné skúmať osobitosti prípadu a hlavne zmluvu," myslí si.

"V prípade škôlok, napr. ak je výchovu a vzdelávanie možné poskytnúť napríklad za sťažených podmienok, napr. cez videohovor, či inak, potom nemôžeme uvažovať o nemožnosti plnenia, a teda ani o zániku záväzku. Riešiť by to mohla opäť pôvodná zmluva, prípadne dodatočná dohoda o znížení poplatku o určitú časť," dodáva. Online vyučovanie  (teda nie preposielanie mailov) sa však vo väčšine škôlok neuskutočňuje a ak aj áno, tak pri štvorročnom dieťati taktiež plne zamestná rodiča za počítačom. Rodičia, ktorí sa nám ozvali, argumentujú, že hlavná služba, pre ktorú využívajú služby škôlky, je "odloženie" dieťaťa, aby mohli ísť do práce, čo im škôlka v súčasnosti neposkytuje.

(ms, nc)

Páčil sa vám článok?