Je bezpečné objednať si v čase koronavírusu potraviny alebo jedlo domov? Čo hovoria hygienici a čo zistili vedci

3.4.2020
0

Zdroj: TASR - Dano Veselský

Páčil sa vám článok?

Namiesto nákupu v obchode si mnohí z nás v týchto dňoch radšej objednávajú donášku potravín alebo hotového jedla rovno domov. Môže sa koronavírus preniesť aj na papierovom či plastovom obale? Čo radia odborníci, aby sme sa vyhli riziku nákazy?

Aj pri rozvoze potravínjedál platia prísne hygienické opatrenia. Ako upozornila Jozefína Kaššová z Úradu verejného zdravotníctva, pri príprave pokrmov a tiež pri ich balení musia pracovníci (zdraví, bez cestovateľskej anamnézy, bez teploty a iných príznakov nákazy) používať jednorazové rukavice, pokrývku na hlavu a rúško na zakrytie úst a nosa. Majú zakázané dotýkať sa nechránenými rukami nebalených potravín, pri porciovaní musia používať pracovné náradie a ochranné rukavice a v samotnej prevádzke dbať na dôkladnú čistotu pracovného prostredia, pracovných plôch a pracovných pomôcok. Napríklad kuchynský riad či náradie musia umývať vo vode s teplotou najmenej 45 °C s prídavkom umývacích prostriedkov a následne opláchnuť pod tečúcou vodou s teplotou najmenej 50 °C pri ručnom umývaní a s teplotou 80 °C pri strojovom umývaní – týmto pokynom sa môžeme inšpirovať aj v našej domácej kuchyni.

„Základný princíp je bezpečnosť pokrmu počas jeho výroby, prípravy a podania. Ak má zákazník podozrenie, že ponúkaný pokrm nie je v súlade s hygienickými normami, môže sa obrátiť na príslušný regionálny úrad verejného zdravotníctva,“ zdôraznila Kaššová.

Problém je, že do kuchyne konkrétneho zariadenia nevidíme. Môžeme len veriť, že napríklad obed, ktorý nám kuriér priniesol, je naozaj pripravený a zabalený za prísnych hygienických podmienok. No predsa len môžeme riziko znížiť, ak si objednáme iba tepelne spracované jedlo – pri varení sa choroboplodné mikroorganizmy ničia. A doma môžete obed ešte raz nechať prejsť varom alebo ho vložte do rúry.

​Obalu, v ktorom vám jedlo priniesli, sa zbavte podobne ako použitého rúška – vložte ho do plastového vrecka a dajte do kontajnera určeného na komunálny odpad. Nový koronavírus totiž prežije na niektorých povrchoch veľmi dlho. Vedci usudzujú, že najbezpečnejšie sú medené a mosadzné povrchy, majú samodezinfekčné účinky, ktoré údajne fungujú aj proti koronavírusu. Naopak, plast a antikoro vyšli z experimentu amerického Národného ústavu pre alergie a infekčne ochorenia najhoršie – stopy koronavírusu sa držali na týchto povrchoch niekoľko dní a na kartóne asi 24 hodín. Lepšou správou je, že vírus dokáže odstrániť bežná dezinfekcia a riziko, že nás nakazí, klesá veľmi rýchlo: v spomínanom experimente sa počty životaschopného koronavírusu už po 6 hodinách znížili na polovicu pôvodnej úrovne.

Zdroj: TASR - Dano Veselský

V budove Propelleru na Rázusovom nábreží v bratislavskom Starom Meste začali variť pre seniorov.

(ac)

Páčil sa vám článok?