FOTO: Bratislavská župa začala variť jedlo ľuďom bez domova

3.4.2020

Zdroj: BSK

Páčil sa vám článok?

Bratislavský samosprávny kraj začal s prípravou obedov pre ľudí bez domova. Kraj tak iniciatívne ponúkol svoje nevyužité kapacity v jedálni na pomoc pre tých najzraniteľnejších.

Ľuďom bez domova sme sa rozhodli takýmto spôsobom trošku zľahčiť ich životnú situáciu. Tým skôr, že v Bratislave ich žije približne 4 tisíc. Začíname zatiaľ so sto porciami denne, ale budeme pokračovať a vieme ísť do kapacity skoro až k 300 porciám denne. Vždy to bude sýta hustá polievka, z ktorej sa dá najesť. K tomu pribalíme chlieb a niečo sladké. Aj keď starostlivosť o ľudí bez domova nie je v kompetencii župy, pomáhame aj tu. Práve preto sme radi, že naše dnes nevyužívané kuchyne, môžu pomôcť tejto mimoriadne ohrozenej sociálnej skupine,“ predstavil projekt predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba.

Zdroj: BSK

So žiadosťou o pomoc sa na župu obrátila nezisková organizácia DePaul Slovensko. Ich dobrovoľníci aj zamestnanci sa už roky starajú o ľudí bez domova. Bratislavský samosprávny kraj ponúkol organizácii pomoc vo forme prípravy jedál pre ľudí bez domova.

Zdroj: BSK

Prvých sto porcií si v prvý deň rozdelili združenia DePaul Slovensko a OZ Odyseus. O prípravu jedla sa stará personál kuchyne v župnom Zariadení sociálnych služieb (ZSS) ROSA na bratislavskej Patrónke. Klienti ZSS ROSA sú v týchto dňoch v domácej opatere so svojimi najbližšími, pretože poskytovanie sociálnych služieb na dennej či týždennej báze bolo prerušené.

Porcie sú jednotlivo balené, k polievke sú pribalené aj lyžice, chlieb a keksík. Po polievky si denne budú chodiť terénni pracovníci neziskových organizácií pracujúcich s ľuďmi bez domova. Župa ponúkla organizáciám možnosť zabezpečovania výdaja stravy aj počas víkendov.

Zdroj: BSK

(ts)

Páčil sa vám článok?