VIZUALIZÁCIE: Na lane cez Dunaj - vyskúšali by ste zipline?

26.10.2019

Zdroj: JUFA

Páčil sa vám článok?

Ako by sa vám pozdávala vyhliadková veža, z ktorej by ste sa mohli na lane spustiť z petržalskej strany cez Dunaj na jeho ľavý breh k Eurovei? Tento projekt predstavila nedávno spoločnosť JUFA petržalským poslancom. Jej konateľ Juraj Fandel má už za sebou stretnutia s vodohospodármi i pamiatkármi, bol aj na magistráte a tvrdí, že reakcie sú väčšinou pozitívne.

Aká bola genéza projektu? „V roku 2015 som bol s priateľmi na Filipínach, kde nás spustili v džungli cez rieku na asi 500-metrovom lane. Vtedy vznikol nápad, priniesť niečo podobné do Bratislavy,“ spomína. Lanové dráhy už na Slovensku sú, väčšinou však v prírode. Aj v rámci Európy by bol tzv. zipline s dĺžkou 430 metrov cez Dunaj unikátom. „To bol pôvodne základ projektu. Oslovil som rakúsku firmu, ktorá sa špecializuje na podobné stavby, aby mi rozkreslila projekt aj s prihliadnutím na plavebný koridor pre medzinárodnú lodnú dopravu. Možnosťou bolo ´spúšťať sa´ zo severu na juh alebo z juhu na sever. Ak by sme šli z ľavého (mestského) brehu, spúšťalo by sa zo 45-metrovej výšky, ak z pravej, z 50-metrovej a ´pristávalo ´ by sa na plošine v približne 12 metroch,“ vysvetľuje Juraj Fandel.

Zdroj: JUFA

​Projekt sa vyvíjal a ovplyvnil ho aj úspech chodníkov v korunách stromov, ktoré ste možno navštívili v Bachledovej doline alebo v Bojniciach. „Skombinovať zipline s vyhliadkovou vežou, kde by bola vo vnútri aj šmykľavka pre deti, nás nadchlo,“ pokračuje Juraj Fandel a spomína, ako bola v hre okrem zipline napríklad aj adrenalínová sklená vysunutá lávka. Pokračuje tvrdením, že vyhliadková veža v meste môže mať aj druhý plán, a to vtedy, keď bude jej súčasťou predstavenie krás Slovenska. „Ročne máme v Bratislave vyše milióna turistov. Náučný chodník do vyhliadkovej veže alebo galéria s fotografiami Slovenska by ich mohli motivovať k tomu, aby sa v našej krajine zdržali o čosi dlhšie a navštívili aj iné miesta ako len Bratislavu.“ To, že by bol medzi nimi záujem už len o samotnú rozhľadňu, ktorá by mala pripomínať vertikálnu záhradu a bola by na nej možnosť posedieť si na vysunutých terasách s výhľadom na promenádu, vôbec nepochybuje.

Zdroj: JUFA

Emócie, ktoré tu chýbajú
Pôvodne chcela spoločnosť umiestniť vyhliadkovú vežu na ľavej strane pri Eurovei a Starom moste. Narazili však na výškovú zonáciu Starého Mesta, kde prekročili 21-metrový limit. A tak navrhli 50-metrovú vežu na petržalskej strane, z ktorej by sa pristávalo „v meste“ v 12 metroch.
Pozemky medzi Mostom Apollo a Starým mostom patria magistrátu, k projektu má však čo-to povedať aj Petržalka, aj preto zámer riešili na komisii územného plánu, výstavby a dopravy petržalskí poslanci. Tí prijali uznesenie, v ktorom stavbu neodmietli, žiadajú však na jej stvárnenie vypísať medzinárodnú architektonickú súťaž a tiež vybrať vhodné umiestenie.

Zdroj: novelido.sk

„Závery komisie rešpektujeme. Architektonickú súťaž rád urobím, aktuálne zisťujeme, ako ju zrealizovať,“ hovorí Juraj Fandel a prejde na tému potenciálneho umiestnenia. „Pokiaľ si má projekt uchovať prvotnú myšlienku mestského ziplinu nad vodou, pretože bez Dunaja by to nemalo taký efekt, potom vidím ako možné miesto len časť od Starého mesta smerom k pešej lávke, ktorá sa pripravuje v rámci projektu Nové Lido.
V Bratislave nemáme veľa atrakcií, čo by ponúkli emócie vyhliadkovej veže so ziplinom. Preto budeme sledovať, ako sa bude tento projekt vyvíjať ďalej.

Zdroj: JUFA

Mali by pribudnúť mestské rozhľadne – v Petržalke sa plánujú hneď tri

Rozhľadne sú veľmi atraktívnym prvkom pre obyvateľov, ktorí radi chodia na prechádzky či výlety a majú chuť si ich spestriť výhľadom do širokého okolia. Za dobrej viditeľnosti sa dá z Bratislavy vidieť napríklad aj rakúske Alpy. O plánovanej výstavbe ďalších rozhľadní na území nášho mesta sme sa zhovárali s prof. Ing. arch. Bohumilom Kováčom, PhD., vedúcim katedry - Ústav urbanizmu a územného plánovania Fakulty architektúry STU.

​(in)

Páčil sa vám článok?