Mali by pribudnúť mestské rozhľadne – v Petržalke sa plánujú hneď tri

27.10.2019
Rozhľadňa pod kamzíkom už stojí, nie všetci sú z nej nadšení - rozhladna
Páčil sa vám článok?

Rozhľadne sú veľmi atraktívnym prvkom pre obyvateľov, ktorí radi chodia na prechádzky či výlety a majú chuť si ich spestriť výhľadom do širokého okolia. Za dobrej viditeľnosti sa dá z Bratislavy vidieť napríklad aj rakúske Alpy. O plánovanej výstavbe ďalších rozhľadní na území nášho mesta sme sa zhovárali s prof. Ing. arch. Bohumilom Kováčom, PhD., vedúcim katedry - Ústav urbanizmu a územného plánovania Fakulty architektúry STU.

„Rozhľadne boli spravidla lokalizované vo voľnej krajine ako atraktívny prvok športovo-rekrečných a turistických lokalít. Postupne sa začali uplatňovať aj v urbánnom prostredí. Ako jednu z prvých spomeňme Eiffelovu vežu alebo pražský Petřín. Mnohé sú súčasťou budov alebo inžinierskych stavieb. V Bratislave tak napr. máme momentálne možnosť rozhľadu nad mestom okrem prirodzených stanovísk (Slavín, hrad) aj z posledných podlaží výškových budov, z televíznej veže alebo z vyhliadky na moste SNP. Čoraz viac sa začínajú uplatňovať aj špeciálne rozhľadne, peknou inšpiráciou je rozhľadňa v areáli výstavy EXPO v Lisabone. Jej atraktívna konštrukcia sa stala jedným zo symbolov mesta.

V poslednom období sa o pozornosť na území Petržalky uchádzajú tri lokality. Úspech týchto stavieb povzbudil aj autorov urbanistickej štúdie Centrálna rozvojová os, keď autori ako vhodné miesto vytipovali lokalitu pri Chorvátskom ramene v zóne Bosákova – Mlynarovičova. V tomto mieste panelového sídliska je bod, z ktorého bolo možné vnímať priehľad na hrad. Táto vizuálna väzba súčasnosti a histórie mesta sa ale výstavbou vyšších budov oslabila a prinavrátiť ju je možné zvýšením pozorovacieho stanoviska. Cieľom tejto vyhliadky je okrem vizuálneho spojenia s hradom a inými dominantami mesta aj priehľad do hĺbky územia Petržalky. Ďalšie študované miesto je historicky významná lokalita bunkra 2. svetovej vojny a cintorína padlých počas 1. svetovej vojny, kde v okolí bude v najbližších rokoch prebiehať výstavba novej štvrte. V apríli 2019 pre toto územie vypísala spoločnosť Lucron študentskú súťaž na interaktívnu vyhliadkovú vežu. Súťaž vyhrali umiestnením na 2. mieste ex aequo študenti FA STU Jakub Zelenčík, Tomáš Sterančák a Juraj Ženiš. Táto lokalita ponúka dobrý výhľad na hrad ako aj na krajinu slovensko-rakúskeho pohraničia.

Posledný návrh na vyhliadkovú vežu predložila spoločnosť JUFA a v septembri sa ním zaoberala aj Komisia územného plánu, výstavby a dopravy. Návrh situuje vežu v lokalite LIDO pri Starom moste, odkiaľ by poskytla výhľad na tok Dunaja až k Devínskej bráne a, samozrejme, najmä na siluetu ľavobrežnej strany mesta. Táto lokalita je vizuálne exponovaným miestom napr. z medzinárodnej lodnej cesty po Dunaji alebo z námestia M.R.Štefánika v areáli Eurovea. Aj s ohľadom na vysokú citlivosť tohto miesta komisia neodsúhlasila tento návrh, ale myšlienku vyhliadkovej veže na pravej strane Dunaja súčasne podporila. V prvom rade komisia ale odporúča, aby sa našlo vhodné miesto, napr. vyhľadávacou urbanistickou súťažou, na ktorú by nadviazala súťaž na architektonické riešenie vyhliadkovej veže. Dôležité pritom bude nielen to, aký výhľad ponúkne, ale aj ako sa zapojí do obrazu mesta a jeho siluety. Takáto súťaž môže pritiahnuť aj medzinárodný záujem a mesto a mestská časť tak môžu získať aj atraktívnu stavbu medzinárodne renomovaného architekta.“

Písali sme o nej už aj my:

​(ars)

Páčil sa vám článok?