Neuveriteľné: Na Draždiaku zachraňujú životy, no volajú na nich políciu

23.6.2019
0
Dobrovoľní záchranári

Zdroj: Spolok Octopus

Páčil sa vám článok?

Na Draždiaku sa nájdu jedinci, ktorí volajú policajtov na plavčíkov záchrannej služby, pretože sa im nepáči, kde majú stanovisko. „Posuňte sa viac doľava, toto je naše miesto! Ste tu vôbec oprávnene?“ prezradil nám ich výhrady Tomáš Rácz, predseda Spolku ochrancov vody OCTOPUS.

Smutná absurdita tejto situácie je, že záchrannú zdravotnú službu na Draždiaku zabezpečujú na základe zmluvy s mestskou časťou už desiaty rok. Tento rok to bude od 27. júna do 31. augusta, denne do 10.00h do 19.00h. Majú za sebou stovky zásahov a plavčíci pracujú ako dobrovoľníci bez nároku na honorár. Aká náročná je to služba, si mnohí z nás zjavne neuvedomujú.

Je rozdiel ísť si na Draždiak zaplávať na dve hodiny a byť celý deň na slnku v plnej pozornosti a sledovať, či niekto neprecenil svoje sily a nemá vo vode problémy. Navyše fungujú v podstate v provizórnych podmienkach. Nemajú miesto, kde by mohli na noc odložiť čln, potápačskú výstroj, zdravotné veci..., chýba im sociálne zázemie. A tak všetky veci každé ráno dovezú a každý večer zbalia a odvážajú. A keď potrebujú ísť na toaletu, môžu dúfať len vo veľkorysosť majiteľa neďalekého bufetu, že k nim bude ústretový. A to 70 dní bez prestávky, za každého počasia. A potom na nich ktosi zavolá políciu, pretože sa mu nepáči ich stanovisko. „Minulý rok sa tak stalo niekoľkokrát,“ hovorí Tomáš Rácz.

FOTO: Kúpali sa na Draždiaku migranti? Polícia vyhodnotila túto správu ako HOAX...

V piatok sa na sociálnej sieti objavila fotografia, ktorá mala vzniknúť vo štvrtok 20. júna na petržalskom jazere Veľký Draždiak. Je na nej vidno skupinka štyroch mladíkov tmavšej pleti, pričom traja sedia na trávnatom brehu a slnia sa. Autor komentáru k zverejnenej snímke sa domnieval, že ide o migrantov, ale polícia jeho príspevok vyhodnotila ako HOAX, teda podvodnú správu upozorňujúcu na neexistujúce nebezpečenstvo!

Dodáva, že už podali žiadosť na MČ Petržalka, aby mali stanovisko oficiálne aj „na papieri“. Tvrdí, že nejaké zázemie v podobe dočasne umiestnenej maringotky by sa im zišlo, zároveň však oceňuje doterajšiu snahu mestskej časti. Na záchrannú službu vyčleňuje ročne 10-tisíc eur, hoci by nemusela, vzhľadom na to, že Draždiak nie je oficiálna lokalita určená na kúpanie. „Tento rok nám dokonca dotáciou pridelili finančné prostriedky na zakúpenie automatického externého defibrilátora, čo je na Draždiaku s tým množstvom ľudí úplná nevyhnutnosť,“ hovorí Tomáš Rácz.

Zdroj: ms

Peniaze za záchrannú službu od samosprávy využíva spolok Octopus, ktorý sa venuje záujmovému potápaniu, na nákup materiálu. Ten využívajú aj na čistenie dna Draždiaka. Napríklad. A vďaka nemu ošetrujú plavčíci oveľa menej drobných zranení návštevníkov.

Kritické momenty spôsobuje vietor

Kedysi mali plavčíci záchrannej služby svoje stanovisko pri hoteli. Tam sa však zmenili vlastnícke vzťahy k pozemkom, a tak ich od minulej sezóny nájdete pri stožiari vysokého napätia oproti Oáze. „Z tohto miesta vidíme aj protiľahlú aj bočnú pláž pri škole, aj na veľkú pláž pred lesom. Je tu dobrý prístup do vody aj pre náš čln,“ pokračuje Tomáš Rácz. „Dvaja plavčíci ale nemôžu pokryť celé jazero,“ upozorňuje. „Aby bola služba skutočne funkčná, na celom jazere by muselo byť 10 plavčíkov a aspoň dva člny. Štyri oči na celý Draždiak sú málo. Nezbadajú všetko. Keby sa niekto topil pri protiľahlej reštaurácii, trvá niekoľko minút, než tam dorazíme.“ A ľudia sa netopia ako vo filmoch, topia sa väčšinou v tichosti...
Na Draždiaku dochádza ku kritickým situáciám, keď sa rozfúka silný vietor. „Draždiak je veľká vodná plocha s hĺbkou niekde aj 14-15 metrov. Vietor teda spôsobí väčšie vlny a osamelí plavci, ktorí križujú celé jazero, majú odrazu problém. Takisto ľudí na bicykloch alebo paddleboardoch začne unášať vietor a oni začnú zmätkovať...“

Za desať rokov, čo Octopus vykonáva záchrannú službu na Draždiaku, pomohli jeho členovia zachrániť mnoho životov. Napríklad aj tak, že opitých vyháňajú z vody, za čo na oplátku schytávajú nadávky, alebo nenechajú mamičku na čínskej nafukovačke plávať s dieťaťom do stredu jazera. Plavčík je však aj človek prvého kontaktu. Ľudí, ktorí majú problém, v tej chvíli netrápi, že jeho funkcia je iná. A tak riešia aj psov vo vode, aj bezdomovcov, ktorí v nej perú, ľudí, čo si vo vode umývajú bicykle, zlodejov, ktorí vykrádajú tašky, zdochnuté ryby, deti, ktoré hádžu kamene do kačíc a labutí...

Dvaja dobrovoľní záchranári toho teda majú dosť. Myslite na to, keď ich na Draždiaku stretnete.

(in)

Páčil sa vám článok?