FOTO: Kúpali sa na Draždiaku migranti? Polícia vyhodnotila túto správu ako HOAX...

24.6.2019

Zdroj: FB R.F.

Páčil sa vám článok?

V piatok sa na sociálnej sieti objavila fotografia, ktorá mala vzniknúť vo štvrtok 20. júna na petržalskom jazere Veľký Draždiak. Je na nej vidno skupinka štyroch mladíkov tmavšej pleti, pričom traja sedia na trávnatom brehu a slnia sa. Autor komentáru k zverejnenej snímke sa domnieval, že ide o migrantov, ale polícia jeho príspevok vyhodnotila ako HOAX, teda podvodnú správu upozorňujúcu na neexistujúce nebezpečenstvo!

"Migranti (cca 10 kusov) včera na Petržalskom Dráždiaku!!! Kúpali sa v spodnom prádle a pokukovali po našich dievčencoch! Ako sa sem dostali? Aké majú doklady? Z čoho žijú? Sú pod kontrolou? Všetko mladý bojaschopný muži, žiadny chudáci utečenci pred vojnou! Pomaly a nenápadne, poza náš chrbát!!! Ani sa nenazdáme a budú ich tu tisíce!" napísal Roman Ferko k fotografii, ktorú v piatok zverejnil na svojom facebookovom profile a za niekoľko dní túto fotografiu zdieľalo vyše 1400 užívateľov spomínanej sociálnej siete. Našlo sa aj veľa ľudí, ktorí v diskusii vyjadrili názor, že na tom nevidia nič zlé, ak sa mladíci vybrali opaľovať niekde k jazeru, prípadne sa aj schladiť vo vode, keďže teploty minulý týždeň prekračovali v Bratislave 30-stupňovú hranicu. Ďalší diskutéri spochybňovali autenticitu samotnej fotografie, ktorá podľa nich vôbec nemusela vzniknúť na Draždiaku. 

Zdroj: FB Polície Slovenskej Republiky

​Mladí muži mohli byť pokojne aj robotníci zo zahraničia, napríklad Rumuni... 

Netrvalo dlho a na status zareagovala aj Polícia Slovenskej republiky, ktorú na fotografiu a sprievodný text upozornili aj viacerí FB užívatelia. Dnes predpoludním zverejnila na sociálnej sieti text s názvom  ABSURDNÝ HOAX, POLÍCIA VOČI JEHO AUTOROVI KONÁ. Jeho obsah je nasledovný:  "Upozornili ste nás na priložený status. Polícia začala konať pre podozrenie zo šírenia poplašnej správy. Môžeme potvrdiť, že v uvedený deň nikto nekontaktoval políciu pre akékoľvek problémy týkajúce sa na jazere Draždiak v bratislavskej Petržalke. Neďaleko sa odohral iba jeden incident, keď slovenskí narkomani a bezdomovci búrali chatku. Roman Ferko na úvod prišiel so "zásadným" zistením, že aj migranti sa kúpu a dokonca si všímajú opačné pohlavie, čo je niečo, čo určite skutoční domáci Slováci nikdy nerobia.

Odpovede pre Romana Ferka:

Otázka: Ako sa sem dostali?
Odpoveď: Keďže neslovensky pôsobiaci ľudia na fotografii sa rozhodli stráviť slnečný deň na jednom z najznámejších kúpalísk v Bratislave medzi stovkami ľudí, tak asi sa sem dostali legálnym spôsobom, keďže určite počítali s tým, že budú pútať pozornosť ľudí ako je pán Roman Ferko, a preto by v prípade nelegálneho prekročenia hraníc riskovali zadržanie a vyhostenie do svojej domovskej krajiny a to len kvôli opaľovaniu a kúpaniu.

Otázka: Aké majú doklady?
Odpoveď: Viď predošlú odpoveď, a teda majú doklady také, aké má aj Roman Ferko - občiansky preukaz alebo pas. Prečo by mali iba občiansky preukaz a nie pas, keď sú migranti z ďaleka? Pretože, keď je niekto tmavšej pleti neznamená automaticky, že je migrant. Môže byť Rakúšan, Maďar, dokonca aj Slovák.

Otázka: Z čoho žijú?
Odpoveď: Viď predošlé odpovede, a teda žijú buď z práce tam, kde robia, alebo z vreckového od rodiny, alebo môžu byť aj nezamestnaní a poberať sociálnu podporu.

Otázka: Sú pod kontrolou?
Odpoveď: Nie, pretože sú to obyčajní ľudia ako vy, pán Roman Ferko. Pod kontrolou je predovšetkým východná hranica s Ukrajinou a bezpečnostné opatrenia vykonávame aj na ostatných hraničných priechodoch + po celom území SR na základe operatívnej činnosti.

Ako ďalej Roman Ferko píše, má ísť o bojaschopných mužov, žiadnych chudákov, ktorí utekajú pred vojnou. Nie je známe, aké štandardy má spĺňať človek, ktorý uteká pred vojnou - má byť chudší, má mať šedivé vlasy, má mať odtrhnutú nohu?

V konečnom dôsledku nikto nemôže mať žiadne obavy, že ich tu budú raz "tisíce", keď politické stanovisko SR je jasné - odmietajúce kvóty. O Slovensku nemajú migranti záujem, orientujú sa na iné štáty. SR udelí do 5 azylov ročne. SR má jeden z najprísnejších systémov udeľovania azylu v Európe, každý prisťahovalec mimo EÚ prechádza náročnou bezpečnostnou kontrolou, väčšina žiadostí o azyl je zamietnutá."

(ars)

Páčil sa vám článok?