Nové megatrolejbusy majú problém, trápi ich zvýšená poruchovosť

5.5.2024
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Nové megatrolejbusy, teda dvojkĺbové trolejbusy Škoda-Solaris Trollino 24, ktoré premávajú ako súčasť bratislavskej MHD na linke 71 medzi Hlavnou stanicou a Dolnými honami od 3. februára, trápi zvýšená poruchovosť. Niekedy ich musia opäť nahrádzať menšie vozidlá.

Na problém upozornil portál imhd.sk.  "Prakticky hneď po zaradení do premávky sa na nových trolejbusoch začali objavovať prvé poruchy a po prvom týždni už museli byť niektoré služby na linke 71 obsadzované opäť bežnými jednokĺbovými trolejbusmi s nižšou prepravnou kapacitou. Čiastočné zlepšenie nastalo v polovici marca, keď sa v niektorých dňoch opäť podarilo celú linku obsadiť dvojkĺbovými trolejbusmi," uviedol spomínaný portál.

Situácia sa podľa imhd.sk opäť zhoršila v apríli a za posledný mesiac sa do premávky darilo vypravovať prevažne iba štyri až osem dvojkĺbových trolejbusov, pričom je v špičke pracovného dňa je a linke 71 potrebných 13 vozidiel. Celkovo je vo vozidlovom parku DPB 16 dvojkĺbových trolejbusov.

O vyjadrenie k uvedenému problému sme požiadali Dopravný podnik Bratislava (DPB). Pýtali sme sa, aké najčastejšie poruchy tieto trolejbusy trápia, kedy sa predpokladá opäť ich plná výprava na linke 71, ako aj to, či má DPB možnosť uplatniť si voči výrobcovi trolejbusov sankciu za nemožnosť ich riadneho používania. Stanovisko DPB nám poskytol hovorca DPB Jozef Vozár, uvádzame ho v plnom znení:

Hovorca DPB Jozef Vozár sa pre portál vyjadril, že nové vozidlá sa postupne zabiehajú a v prvých mesiacoch prevádzky sa môžu objavovať prípadné nedostatky, no prevádzka trolejbusovej linky 71 je naďalej plne zabezpečená v súlade s grafikonom. "DPB adresoval dodávateľovi (konzorcium Solaris + Škoda Electric) výzvu na okamžité odstránenie porúch a zabezpečenie požadovanej disponibility. Momentálne komunikujeme s dodávateľom na dennej báze a servisné tímy dodávateľa v rámci reklamácií intenzívne pracujú na odstraňovaní identifikovaných nedostatkov, ktoré sa vyskytujú. Obnovenie plnej výpravy MEGAtrolejbusov závisí od dodávky náhradných dielov a tiež od efektivity riešení na strane dodávateľa," uviedol Vozár.

(ms)

Páčil sa vám článok?