VIDEO: Pamätáte si ešte, ako sa kedysi Bratislavčania vo veľkom chodili kúpať do Dunaja?

Zdroj: TASR

Páčil sa vám článok?

Lido bolo prírodné kúpalisko na pravom brehu Dunaja. Vzniklo v časoch, keď ešte Petržalka nebola súčasťou Bratislavy. Nachádzalo sa v lokalite približne v polovici cesty medzi Starým mostom a dnešným Mostom Apollo na Klokočovej ulici.

Podľa dostupných zdrojov Lido vzniklo v roku 1928 a spočiatku bolo iba upraveným štrkovým brehom Dunaja s menším dreveným bazénom a ukotvenými pontónmi. V roku 1934 tu bol postavený väčší bazén a plátenné kabínky na prezliekanie. O rok neskôr bolo kúpalisko pri požiari poškodené, ale aj pomerne rýchlo obnovené. V areáli sa nachádzali sprchy, pieskovisko pre deti, šmykľavka, ihrisko na volejbal a stolnotenisové stoly a v drevených pavilónoch sa predávalo občerstvenie. V roku 1938 bola Petržalka pripojená k Nemeckej ríši a ako náhrada za toto kúpalisko bolo pre obyvateľov Bratislavy postavené nové kúpalisko Tehelné pole s tromi bazénmi. Aj po druhej svetovej vojne sa Lido opäť stalo obľúbeným miestom na rekreáciu. Bratislavčania sa na túto „dunajskú riviéru“ v hojnom počte počas leta chodili kúpať, slniť či len-tak promenádovať. Predstavu o atmosfére, ktorá na Lide vládla, môžete získať alebo si pripomenúť v tomto krátkom strihovom dobovom dokumente z júna 1964:

O päť rokov neskôr vznikol tento dokument o letnej rekreácii na dunajských ramenách:

Kúpalisko Lido bolo pre verejnosť otvorené ešte aj v prvej polovici 80-tych rokov, postupne celý objekt chátral a aj keď sa niekoľko rokov hovorilo o tom, že by mal byť rekreačný areál obnovený, tak k realizácii týchto plánov zatiaľ nedošlo. Existuje však projekt Nové Lido, o ktorom sme písali TU.

(ars, foto: abn, video: Youtube a FB Stará Bratislava)

Páčil sa vám článok?