Ožije legendárne Lido? Takto by mohlo vyzerať

28.3.2017
0
Ožije legendárne lido? takto by mohlo vyzerať - 3
Páčil sa vám článok?

Populárne Lido na petržalskej strane Dunaja kúsok za Starým mostom poznal pred rokmi každý Bratislavčan. Rokmi zdevastovaný priestor môže opäť ožiť v novej kráse. Pribudnúť by mal park, verejná pláž, prístav či promenáda.

Iniciatívy Lido Lagúna a Nové Lido dnes predstavili výsledky štúdie i vizualizácie novej podoby nábrežia Lido. „Štúdia vznikla na základe dvoch petícií občanov po vlaňajšej fotografickej výstave Spomienky na Lido,“ vysvetlil predseda občianskeho združenia Petržalské marhule Jakub Kuruc. Štúdia je vlastne návrhom, ako by sa mohol premeniť priestor na pravom brehu Dunaja smerom od Starého k Prístavnému mostu, aby po skultivovaní slúžil na šport a rekreáciu. Ešte i dnešní štyridsiatnici si môžu pamätať, že v týcho miestach sa kedysi okrem lodeníc, ktoré existujú dodnes, nachádzalo i kúpalisko, no Bratislavčania na oddych a relax hojne využívali i samotný breh Dunaja. Rokmi sa bazény kúpaliska zmenili na ruiny a aj samotný breh Dunaja, využívaný na uskladnenie štrku, spustol.

V roku 2016 iniciatíva Lido Lagúna realizovala petíciu za obnovenie pláže Lido. Petícia bola úspešná, počas troch týždňov ju podpísalo 4500 ľudí  a v lete ju prerokovalo mestské zastupiteľstvo. A práve na základe jeho uznesenia vypracovali spomínané iniciatívy dnes predstavenú spoločnú Štúdiu športovo-rekreačnej zóny Lido. „Obsah štúdie by mal slúžiť ako podklad pre aktualizáciu územného plánu. Štúdiu sme vytvorili na podnet mesta a čakáme na jeho vyjadrenie,“ vysvetlil architekt Juraj Benetin z autorského tímu Nové Lido. 

A ako by malo Nové Lido vyzerať? Ak by sme išli smerom od Starého mosta, najskôr by sme sa prešli prírodným parkom. Jeho základom by mal byť zľahka upravený lužný les slúžiaci na šport, oddych a prechádzky. Park má čo najviac odrážať súčasný organický stav, no priestor by presvetlili a pribudli by tu i chodníky.

Na mieste zaniknutého kúpaliska Lido by mala byť opäť verejná pláž. Začínať by mala pred lodenicami a končiť za mostom Apollo, čo je približná pôvodná poloha pláže. Štúdia navrhuje lodenice vodáckych klubov zachovať a okrem toho vytvoriť malý turistický prístav pre niekoľko rekreačných člnov. Popri nábreží by mala vzniknúť súvislá nábrežná promenáda slúžiaca chodcom i cyklistom. Promenáda by za mostom Apollo (v chránenom území Soví les) pozvoľna prešla do turistického chodníka. Ďalšia promenáda by mala byť viesť popri hrádzi, čím by sa územie napojilo na ďalšie chodníky a cyklotrasy v okolí. Iniciatívy navrhujú oživiť aj Ovsišťské rameno v jeho pôvodnej trase. Toto rameno Dunaja bolo pred desiatkami rokov prerušené kvôli výstavbe Prístavného mosta a nikdy sa neobnovilo.

Štúdiu už odovzdali ako koncepčný návrh hlavnému mestu, ktoré má kompetenciu o vývoji územia rozhodovať. Iniciatívy plánujú pokračovať v prebiehajúcej koordinácii štúdie s vedením hlavného mesta, vedením MČ Petržalka a ich odbornými útvarmi. Posunutie štúdie smerom k realizácii je v kompetencii mesta, pričom prvým krokom je zapracovanie navrhovaného riešenia do platnej územnoplánovacej dokumentácie.

(ms, Vizualizácie: Iniciatíva Nové Lido)

Páčil sa vám článok?