Jeseň sa hlási: Sťahovavé vtáky začínajú odlietať

24.8.2017
0

Zdroj: dravce.sk

Páčil sa vám článok?

Pre ornitológov sa v týchto dňoch začína nesmierne zaujímavá časť roka. Práve sa začína jesenná migrácia vtáctva.

„Najznámejšie migračné trasy na Slovensku sú údolia väčších riek, Východoslovenská nížina, niektoré horské sedlá a priesmyky. Najdlhšiu vzdialenosť prekonáva na svojej ceste skupina tzv. subsaharských migrantov – dážďovníkov, lastovičiek, bocianov, ale aj dravcov, napríklad orol krikľavý a sokol lastovičiar. Jesenná migrácia trvá dlhšie ako jarná – vtáky sa už nemusia ponáhľať na hniezdiská, nie sú poháňané hormónmi. Táto cesta je najviac riskantná pre mladé, tohoročné vtáky. Počas migrácie ich zahynie najviac. Na tiahnuce vtáctvo striehne veľa nástrah. Ide jednak o prirodzené faktory ako nepriazeň počasia, vyčerpanosť,  nedostatok potravy, predátori, choroby, ale i bariéry v podobe drôtov a turbín, či barbarské usmrcovanie pre obchod či zábavu v krajinách ako Sýria, Libanon, Cyprus, Egypt. Na cestu sa vtáky pripravujú – mení sa im operenie, tvoria si tukové zásoby,“ hovorí Roman Slobodník z Ochrany dravcov na Slovensku.

„Do veľkej miery vplývajú na úspešnosť migrácie ľudia. Rozhodujúcim faktorom je dostupnosť potravy a teda prítomnosť plôch ponúkajúcich rôzne druhy živočíchov a rastlín, ktorými sa vtáky živia. Je dôležité, aby sa polia hneď po žatve nezaorali a aby tak aspoň v septembri a októbri poskytli tieto plochy vtákom dostatok potravy. Obľúbená je slnečnica či strniská po obilninách, lucerna a ďatelina. Rovnako dôležitá je krajina bez bariér. Napríklad v rámci projektu LIFE Energia inštalujú energetické spoločnosti v oblasti najvýznamnejších migračných trás na východe a západe Slovenska prvky, vďaka ktorým si vtáctvo tieto prekážky všimne a nadletí ich bez úrazu. Sú to také smerovky na drôtoch, meniace smer letu operencov do bezpečia,“ informuje manažérka projektu LIFE Energia, Lucia Deutschová z Ochrany dravcov na Slovensku.

„Veľa druhov sa presúva v skupinách, na oblohe či na poliach môžu ľudia vidieť kŕdle bocianov, škorcov (na fotografii pod článkom), lastovičiek, belorítok, aj včelárikov (na hornej fotografii), popri väčších vodných tokoch už migrujú rybáre či čoríky. Včera sme prvýkrát tento rok počítali sokola červenonohého na nocoviskách. Aj oni už zahájili svoju migráciu, na odlet sa pripravuje tiež 41 mláďat z jediného známeho hniezdiska tohto vzácneho druhu na Slovensku. Veríme, že sa k nám opäť o rok vrátia a budú hniezdiť, podobne ako sa tento rok do hniezdenia zapojili až štyri minuloročné mláďatká. Zistili sme to podľa krúžkov a naozaj nás to potešilo, spolu s rekordne vysokým počtom, až 16 hniezdnych párov,“ uzatvára Roman Slobodník.

Zdroj: dravce.sk

​(ts, ms)

Páčil sa vám článok?