VIDEO Nesrovnal: Amfiteáter v Devíne chceme obnoviť

15.5.2017
0
Video: nesrovnal: amfiteáter na devíne chceme obnoviť - devinsky amfiteater
Páčil sa vám článok?

Devínsky amfiteáter, postavený priamo pod hradom na sútoku Moravy a Dunaja, už roky chátra. Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal avizuje, že mesto ho chce dať do poriadku. Bráni mu v tom však súdny spor o vlastníctvo budovy.

Od roku 1990 má priestor prenajatý jedna švédska firma a evidentne nedodržala svoje záväzky. V súčasnosti prebieha súdny spor, kto je vlastne majiteľom a správcom tohto objektu. Chceme vrátiť tomuto objektu život, vpustiť sem ľudí, obnoviť kultúru, chceme ho zrevitalizovať, odstrániť náletovú zeleň, obnoviť javisko, hľadisko, robiť tu kultúrne predstavenia. S týmto cieľom sme sa už veľakrát stretli s tou spoločnosťou, tlačíme na nich, rokujeme, aby sme našli riešenie, ktoré bude výhodné pre Bratislavu. Žiaľ, nedárí sa nám to. Spoločnosť stále tvrdí, že ona je vlastníkom a nechce s mestom ďalej rokovať. Konanie na súde je teraz prerušené, dúfam, že sa čoskoro obnoví a súdy dajú mestu za pravdu, pretože stav tohoto nádherného miesta je skutočne hanbou pre Bratislavu, vyhlásil priamo na mieste Nesrovnal.

Či sa však primátorove slová naplnia, je otázne. Súdy totiž riešia od roku 2008 spor o platnosť nájomnej zmluvy ešte z roku 1990 iniciovaný švédskou spoločnosťou Seafly. Na prvom stupni ho hlavné mesto v roku 2012 vyhralo, keď Okresný súd Bratislava I návrh švédskej spoločnosti zamietol. Odvolací Krajský súd v Bratislave v roku 2014 rozsudok potvrdil, avšak iba sčasti. Spis tak opäť putoval na okres.

Budova na brehu Dunaja je jediným zachovaným objektom hitlerovskej Tretej ríše na Slovensku. Amfiteáter postavili po tom, ako Devín po Mníchovskej dohode z roku 1938 odčlenili od Československa a pripojili administratívne k Rakúsku. Ako pripomenul v minulosti pre Bratislavské noviny historik Štefan Holčík, v 30. rokoch bolo na území Tretej ríše rozšírené budovanie zhromažďovacích priestorov vo voľnej prírode pre veľké masy ľudí, kde by bolo možné umocňovať myšlienku nadradenosti nemeckého národa. Takýto areál vznikol i v Devíne.

Budovu, ktorú spravoval sa socializmu podnik Reštaurácie a jedálne, získalo po roku 1989 do správy Mestské múzeum, ktoré sa ju rozhodlo na 99 rokov bezplatne prenajať spoločnosti Seafly so sídlom v hlavnom meste Švédska - Štokholme. Spoločnosť ju bola podľa zmluvy povinná zrekonštruovať.

(ms, tasr, Foto: archív)
Páčil sa vám článok?