Nespokojnosť s cenami pohrebníctva

3.10.2006
Páčil sa vám článok?

Na zvýšenie ceny za hrobové miesto o viac ako dvesto percent nás upozornil náš čitateľ z Pezinka, pôvodom Bratislavčan, ktorý má všetkých zosnulých príbuzných pochovaných v Bratislave.

Práve okolnosť, že pán T. B. (meno máme v redakcii) býva už dlhší čas mimo Bratislavy, je dôležitá - diskusia mestských častí o cenách na cintorínoch ho obišla, o skutočnom raste sa dozvedel, až keď išiel zaplatiť za hrobové miesto. Uvádza, že v roku 2001 platil za rok za miesto 184 korún, v roku 2003 sa cena zvýšila na 200 korún za rok. Nová cena predstavuje podľa neho zvýšenie o 206 percent. Čitateľ preto tiež poukazuje na skutočnosť, že na cenovom výmere sa uvádza zvýšenie o 7,5 percenta, ktorými sa mala zjednotiť sadzba na celom území Bratislavy na súčasných 613 korún. Čitateľ pokladá takúto cenu za zneužitie monopolného postavenia a za spôsob, ako riešiť nedostatok hrobových miest.

Na jeho otázky odpovedá Miloslav Hrádek, riaditeľ pohrebníctva Marianum, podľa ktorého posledná cenová kalkulácia vychádza z nákladov v rokoch 2002 - 2004, v tých rokoch sa však nezohľadňovala inflácia. Takže čisté ceny najprv v kalkulácii upravili podľa výšky inflácie príslušného roka. „Vychádzame z toho, že sme jednotná správa,“ hovorí M. Hrádek, „a preto máme vo všetkých cintorínoch jednotné ceny. Zároveň si tak vytvárame prostriedky na postupné zrekonštruovanie všetkých cintorínov. Na rozsiahle opravy by si totiž žiaden cintorín sám o sebe vytvoriť prostriedky,“ uzatvára. Riaditeľ pohrebníctva ešte uviedol, že podobný princíp uplatňuje aj firma odvážajúca odpad, hoci z Poduajských Biskupíc má cestu do spaľovne desiatkykrát bližšie ako z Dúbravky či Lamača.

Páčil sa vám článok?