Na Jégého bude tretia najvyššia budova v meste

13.1.2007
Páčil sa vám článok?

Od augusta minulého roku sa na Jégého ulici stavia výškový polyfunkčný objekt s názvom Residence Tower, v ktorom okrem bytov majú byť aj administratívne a hotelové priestory a ďalšia vybavenosť.

Nová dominanta bude mať výšku asi 107 metrov, takže bude treťou najvyššou budovou v meste (vyššia bude len budova Tower 115 a NBS). Má mať 32 nadzemných a päť podzemných podlaží. Stavebná čiara objektu je rovnobežná s Miletičovou ulicou a nadväzuje na čelnú fasádu historickej budovy továrne Danubius. Hlavná hmota budovy je orientovaná rovnobežne s kláštorom saleziánov, na južnom konci sa zalamuje smerom k Jégého, lemujúc príjazdovú cestu. Obvodový plášť bude murovaný zo špeciálne zhotovených tvárnic so zabudovanou tepelnou izoláciou. Parapetné pásy v exteriéri budú obložené mramorovými platňami.

Objekt bude dispozične členený na tri vertikálne časti, ktoré budú funkčne a prevádzkovo oddelené. V prvej časti má byť na prvom a druhom podlaží vstup riešený ako átrium s recepciou a troma butikmi. Na druhom podlaží bude denná jedáleň s kuchyňou. Na 3. až 17. nadzemnom podlaží majú byť administratívne priestory s viacerými variantmi veľkostného usporiadania. Na 18. podlaží má byť relaxačný priestor s fitnescentrom, rehabilitáciami, dvomi bazénmi, dvoma saunami, troma vírivkami, barom, odpočivárňou a šatňami. Na 19. až 31. podlaží bude štvorhviezdičkový hotel, pričom na každom podlaží má byť osem dvojlôžkových izieb. Recepcia hotela bude na prízemí a hoteloví hostia budú mať možnosť používať reštauráciu, kaviareň, fitnes a rehabilitácie. Na 32. podlaží bude Coctail bar s vyhliadkou na celú Bratislavu.

V druhej časti objektu je prvé a druhé nadzemné podlažie určené pre vstupné átrium, banku, prípadne poštu a ich zázemie. Od tretieho po 31. podlažie budú byty. Prístup do ich komunikačného jadra bude na prízemí samostatným vstupom cez pasáž s väzbou na recepciu, spoločnú s časťou „A“. Na každom podlaží bude 6 až 9 bytov, s možnosťou zlučovania dvoch menších bytov do jedného väčšieho. Spolu by mohlo byť v dome maximálne 252 bytov.

Tretia časť objektu bude mať tri nadzemné podlažia. Bude v nej nočný klub, Steak house a izby pre krátkodobý pobyt. V piatich podzemných podlažiach má byť dovedna 563 parkovacích miest. V každej výškovej časti budú dva rýchlovýťahy a jeden veľkokapacitný výťah. Budova bude riadená z centrálneho dispečingu a nepretržite monitorovaná kamerovým systémom. Výstavba má byť ukončená v decembri 2008. Za zmienku stojí, že administratívne priestory (i byty) budú len na predaj, nie na prenájom.

Juraj Handzo

VIZUALIZÁCIA - Ing. arch. Mária Burianová, Roman Ruhig

Páčil sa vám článok?