Ministerstvo má k prestavbe kúpeľov Centrál 54 pripomienok

12.1.2007
Páčil sa vám článok?

Ministerstvo životného prostredia v uplynulých dňoch vydalo kladné záverečné stanovisko k prestavbe bývalých Kúpeľov Centrál na polyfunkčný areál, ktorého súčasťou má byť aj 33-podlažný hotel.

Podľa už existujúceho investičného zámeru by na území, ktoré dnes z väčšej časti pokrýva zdevastovaná a sčasti rozkradnutá budova bývalých kúpeľov, malo takmer v celom priestore vyrásť nákupné centrum s dvoma nadzemnými podlažiami, v ktorom by mali byť malé predajne i supermarket. V jeho severozápadnej časti je navrhnuté wellness centrum s krytým plaveckým bazénom, ktorý bude slúžiť širokej verejnosti, a inými športovo-relaxačnými zariadeniami. Dominantou celého priestoru by mal byť hotel s charakterom 111 metrov vysokého mrakodrapu, orientovaný do vyústenia ulíc Miletičova a Metodova, v ktorom by malo byť asi 320 lôžok.

Ambiciózny projekt ďalej ráta so štyrmi bytovými domami s asi 100 bytmi, ktoré majú nadväzovať na existujúce bytovky na Jelačičovej ulici, a dvoma polyfunkčnými budovami s trojuholníkovým pôdorysom so 14 a 12 nadzemnými podlažiami, slúžiacimi ako apartmány (na prechodné ubytovanie), resp. ako administratívne priestory. Pod celou plochou súčasného areálu by mali byť na štyroch podzemných podlažiach parkovacie garáže s celkovou kapacitou asi 2000 parkovacích miest.

Ráta sa aj s rekonštrukciou križovatiek ulíc Miletičova - Jelačičova a Trnavská - Miletičova, Metodovej ulice a trate električiek. Navrhované dopravné úpravy okrem iného rátajú aj s „oživením“ dnes v tejto časti zaslepenej Metodovej ulice.

V priebehu prerokovania tohto investičného zámeru vzniesol magistrát i mestská časť viaceré námietky - projektu vytýkajú predovšetkým to, že navrhovaná výstavba je preexponovaná. Vyslovene proti výstavbe sa postavilo občianske združenie Ozón, Spojená škola Metodova 2, Mestský výbor Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny, ako aj obyvatelia okolitých ulíc. Ministerstvo životného prostredia vo svojom záverečnom stanovisku výstavbu odobrilo, sformulovalo však 54 pripomienok. Okrem iného investorovi odporúča zmenšiť rozsah zastavanosti územia, prehodnotiť objemy zástavby a zabezpečiť optimalizáciu výškových pomerov navrhovanej výstavby. Žiada tiež, aby investor zmenil návrh dopravného riešenia tak, aby sa zabezpečila obsluha komplexu bez dodatočného zaťaženia Jelačičovej a Metodovej ulice v dotyku so školským zariadením. Ďalšie podmienky a požiadavky ministerstva sa týkajú zelene, parkovacích miest, posunutia stavby od hranice školského areálu a podobne.

(juh)
Páčil sa vám článok?