Zbúrať alebo nezbúrať, to je otázka

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Hlasovanie o ďalšom osude premostenia Slovenskej národnej galérie na našej internetovej stránke vyvolalo značný záujem čitateľov. Ospravedlňujeme sa za jeho oneskorené spustenie a súčasne ubezpečujeme všetkých „browserov“, že takýchto chýb sa v budúcnosti vyvarujeme.

Hlasovanie o tom, či prístavbu zbúrať alebo nie pokračuje. S prevahou vedú zástancovia jej odstránenia, čo potvrdzujú aj listy a e-maily, ktoré nám prichádzajú. (Viaceré z nich nájdete v tomto vydaní pod titulkom Väčšina Bratislavčanov podporuje zbúranie...)

Téme prístavby Národnej galérie venujeme aj Náš rozhovor s riaditeľkou SNG Katarínou Bajcurovou, ktorá obhajuje rekonštrukciu premostenia. Tvrdí, že búranie galérie považuje na začiatku 21. storočia za neetické a hovorí o ňom ako o forme súčasného obrazoborectva. Názor, že premostenie je pamätníkom socializmu označuje za demagogický, veď pamätníkov podľa nej máme stále dosť a nebúrame ich.

Za zbúranie premostenia sa v uplynulých dňoch vyslovili viacerí odborníci. Jedným z nich je aj bývalý rektor VŠMU Štefan Šlachta, ktorý navrhuje postaviť novú galériu. Upozorňuje, že doteraz neboli vyčíslené predbežné náklady na demontáž premostenia a výstavbu novej galérie, aby sa to mohlo porovnať s predbežnými nákladmi na rekonštrukciu. Len odstránenie technických nedostatkov premostenia by stálo 50 miliónov korún, komplexná rekonštrukcia by bola podstatne drahšia. Téme premostenia SNG sa budeme venovať aj v budúcom vydaní novín, prinesieme vyjadrenia historikov, architektov, ale aj kompetentných predstaviteľov ministerstva kultúry.

(pol)

Páčil sa vám článok?