Premostením Staromestskej vznikne námestie

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Brutálny dosah do štruktúry Starého Mesta, ktorým svojho času bola výstavba Nového mosta, by mohol zmierniť projekt premostenia Staromestskej ulice v úseku od Dómu svätého Martina po budovu starého rozhlasu.

Projekt, ktorého autormi sú prof. Ing. arch. akad. arch. Rastislav Janák a Mgr. art. Miroslav Vrana, súčasne umožňuje architektonicky príťažlivo a plynulo prepojiť bratislavský hrad s podhradím a historickým centrom. Realizácia projektu zasahujúceho do najužšieho centra umožní znovu vybudovať Židovskú ulicu popri náznakoch systému mestských hradieb. V historickom jadre mesta vzniknú nové atraktívne priestory pre spoločenský, kultúrny a turistický život a atmosféru centra mesta.

Riešenie spája Staré Mesto od Michalskej brány cez Baštovú na Židovskú a Mikulášsku ulicu až ku Korvínovej bráne a po areál Hradu. Vytvára prechod cez najužšiu bratislavskú uličku na Židovskú. Ulička medzi hradbami a novou zástavbou, ktorá vynikne nad plochou premostenia, by mala byť atraktívna pre nové otvorené átriá, malé výstavné siene, obchodíky a kaviarne.

Premostenie rozšíri Rudnayovo námestie najmä pred hlavným vstupom do Dómu smerom k Hradnému vrchu. Mal by tak vzniknúť výškovo odstupňovaný priestor, v rámci ktorého by malo vzniknúť samostatné Námestie Dómu svätého Martina spájajúce v jednej úrovni komunikácie starého mesta s tými, ktoré vedú na hrad. Navrhované premostenie je možnosťou vyrovnať sa s problémom zničenej historickej zástavby v okolí niekdajšieho židovského geta. Vyžadovalo by si mierne zapustenie existujúcej komunikácie v celom úseku, čo by upokojilo dopravný ruch v historickom centre.

Podľa autorov projektu by však nebolo potrebné počas výstavby premávku prerušiť, stačilo by len obmedziť rýchlosť a znížiť počet jazdných pruhov. Stabilizuje sa pôvodný oporný múr pozdĺž Židovskej ulice a zo strany Dómu svätého Martina sa vybuduje nový oporný múr, ktorý spolu so strednými stĺpmi a stĺpmi pozdĺž Židovskej ulice bude podopierať železobetónovú dosku. Jej hrúbka nad oboma dopravnými múrmi dosiahne takmer osem metrov. Podľa autorov projektu by sa dal vďaka moderným technickým riešeniam realizovať pomerne rýchlo.

(lau)

Projekt premostenia Staromestskej ulice v úseku od Dómu sv. Martina po budovu Starého rozhlasu umožňuje plynulo prepojiť bratislavský hrad s podhradím a historickým centrom. Pri múroch mestských hradieb by tak mohla vyrásť druhá strana Židovskej ulice a pred vstupom do Dómu nový výškovo odstupňovaný mestský priestor. Na tomto mieste by vzniklo nové námestie s fontánami Hradného prameňa, či obrazmi korunovácií.
VIZUALIZÁCIA - R. Janák, M. Vrana

Páčil sa vám článok?