Urbanistická štúdia Podhradia je schválená

13.12.2006
0
Páčil sa vám článok?

Podhradie Starého Mesta je jednou z historicky najcennejších a pre Bratislavu najcharakteristickejších lokalít, pričom z hľadiska zapojenia do obrazu a funkcií mesta je dlhodobo nedotvorená.

Problémom je fakt, že aj keď územie pod hradným vrchom bolo veľmi dlhý čas predmetom prác a diskusií urbanistov, architektov, pamiatkarov i laickej verejnosti, zatiaľ sa neprijal jednotný názor na riešenie predmetného územia.

Hlavné mesto Bratislava a jeho vedenie si uvedomovalo závažnosť a potrebu doriešenia a adekvátneho stvárnenia tejto celomestsky významnej lokality. Preto začalo už začiatkom 90. rokov spolu s mestskou časťou Bratislava - Staré Mesto podnikať kroky na zabezpečenie takej územnoplánovacej dokumentácie, ktorá by vytvorila koncepčné a právne podmienky na zhodnotenie územia bratislavského Podhradia.

V roku 1991 spracovala architektonická kancelária Markrop materiál Mestská pamiatková rezervácia Bratislava, Hradný vrch - západná časť a následne analýza predmetnej lokality. Výsledok analýzy sa rozdiskutoval so širšou odbornou verejnosťou. V máji 1995 ateliér Markrop spracoval zadanie urbanistickej štúdie.

Hlavné mesto s mestskou čaťou Staré Mesto a v spolupráci so Spolkom architektov Slovenska využilo príležitosť ponúknutú výborom Europan-u a zapojilo sa do medzinárodnej súťaže mladých architektov Europan 4, konanej v rokoch 1995 - 1996. Prihlásilo sa 135 architektonických kolektívov zo 16 krajín, ktoré odovzdali 80 návrhov na tému revitalizácia Bratislavského podhradia. Vedenie mesta a mestskej časti po diskusii na verejnom odbornom stretnutí sa rozhodlo víťazné riešenie laureáta súťaže, do značnej miery odklonené od pôvodného zadania, neprijať.

Aby práce zabezpečovania koncepcie pokračovali ďalej, v decembri 1996 sa zorganizovala verejná obchodná súťaž na spracovanie urbanistickej štúdie Podhradie. Účelom bolo získať územnoplánovací podklad, ktorý bude slúžiť na usmerňovanie využitia územia pri posudzovaní investičných zámerov so zreteľom na celkovú koncepciu formovania bratislavského Podhradia. Komisia vybrala Ateliér obchodu a cestovného ruchu. Následne bola v rokoch 1997 - 1999 spracovaná urbanistická štúdia Podhradie v troch variantoch. Úlohou bolo získať aktuálny pohľad na možnosti využitia potenciálu územia, riešiť formu začlenenia daného prostredia do centrálnej mestskej oblasti, navrhnúť atraktívne prostredie pre obyvateľov i návštevníkov mesta s priamou nadväznosťou na centrum mesta, zohľadniť prírodné prostredie, overiť možnosti eliminovania nepriaznivého situovania mostného telesa a nájazdových rámp v súvislosti s návrhom zástavby.

Z hľadiska základného princípu hmotovo-priestorového stvárnenia, architektonického riešenia, ako aj funkčného využitia navrhovanej štruktúry zástavby sa jednotlivé varianty vzájomne líšia zohľadnením rôznej miery pamiatkovej ochrany a obnovy. Varianty boli verejne prerokovávané, v súčasnosti na základe výsledkov prerokovania sa proces obstarania urbanistickej štúdie uzatvára. Ako optimálne sa javia varianty B a C, pričom rozdiel medzi nimi je v princípe stlmenia automobilovej dopravy, ktoré by umožnilo zapustenie Staromestskej ulice. Cieľom takéhoto riešenia je lepšie prepojenie hradného vrchu a podhradia s ostatnou časťou historického jadra mesta. Vedenie mesta podporuje práve tento variant, ktorý so zapracovaním pripomienok tento mesiac prerokovávalo staromestské miestne zastupiteľstvo. Výsledky prerokovania urbanistickej štúdie v textovej i grafickej forme sú pripravené na rokovanie orgánov samosprávy hlavného mesta SR Bratislavy.

Kompletný materiál UŠ Bratislava - Podhradie - textová aj grafická časť si možno pozrieť na oddelení územného rozvoja mesta magistrátu. Grafické zobrazenie predstavuje výsledné riešenie Podhradia zohľadňujúce výsledky prerokovania.

Eva Mazúrová, Silvia Mičianová

  • zelenou farbou je vyznačená zeleň
  • oranžovou farbou je vyznačená existujúca zástavba
  • žltou farbou je vyznačená budúca zástavba
Páčil sa vám článok?