Bratislava je o krok bližšie k centru kultúry

6.12.2006
Páčil sa vám článok?

Írska developerská skupina Ballymore Danube, ktorá v Zóne Pribinova stavia novú mestskú štvrť, už podpísala zmluvu o výstavbe a budúcej nájomnej zmluve kultúrneho centra Auditórium, ktoré by malo stáť na dunajskom nábreží.

Mestské zastupiteľstvo v septembri prijalo uznesenie, z ktorého vyplýva, že mesto si budovu Auditória prenajme na 30 rokov za 130 miliónov korún za prvých 12 rokov nájmu. Mesto Bratislava si zároveň vyhradilo predkupné právo na kúpu tejto budovy. Výška nájmu by mala byť dohodnutá tak, že nájomné vo výške 130 miliónov korún bude uhradené v dvoch splátkach, pričom prvá splátka vo výške 97,5 milióna korún bude zaplatená do 30 dní od podpísania zmluvy o výstavbe a budúcej nájomnej zmluve, druhá splátka vo výške 32,5 milióna bude zaplatená do 30 dní od uzatvorenia nájomnej zmluvy. Nájomné od 13. roku (vrátane) do 30 roku nájmu bude vo výške asi 190 eur za štvorcový meter podlahovej plochy ročne a bude sa ročne zvyšovať o mieru ročnej inflácie.

Auditórium sa spolu so zrekonštruovanou historickou budovou Skladu číslo 7 stane náhradou za postupne zanikajúci Park kultúry a oddychu. Bratislava získa vďaka tomuto projektu nový reprezentačný priestor na organizovanie veľkých kultúrnych a spoločenských podujatí v hale s kapacitou 1000 až 1300 osôb s moderným technickým vybavením, ktoré umožní poskytovať dostatočne kvalitné zázemie aj náročným účinkujúcim. Ďalším prínosom tohto zámeru je skutočnosť, že sa konečne zhodnotí dlhé roky nevyužívaná technická pamiatka - budova Skladu číslo 7. Obnovená budova bude slúžiť ako zázemie Auditória, vznikne tu nový veľkorysý priestor pre galérie, výstavy, múzejné účely a drobnú klubovú činnosť. Írsky investor, ktorý v Zóne Pribinova od septembra tohto roka stavia celú novú mestskú štvrť vrátane medzinárodného obchodného centra Eurovea, pri rekonštrukcii objektu Skladu číslo 7 bude zohľadňovať pripomienky pamiatkarov.

Nový stánok kultúry bude situovaný v atraktívnom prostredí novo budovanej mestskej štvrte, v blízkosti nového centrálneho námestia so sochou generála M. R. Štefánika, neďaleko novostavby Slovenského národného divadla. Bude tu aj nákupná zóna Pribina Galleria, luxusné byty, kancelárske priestory, kaviarne, reštaurácie, multikino, športoviská a centrá zábavy.

Ako sme už informovali, v súčasnosti sa už spracováva štúdia a je predpoklad, že nová prístavba by mala byť dokončená do konca roku 2009.

Páčil sa vám článok?